Innstilling fra næringskomiteen om lov om endring i lov av 31. oktober 1946 nr. 2 om mål og vekt.

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 23 (1994-1995)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 20 (1994-95)
  • Dato: 16.12.1994
  • Utgiver: næringskomiteen

1. Sammendrag

       Regjeringen fremmer i proposisjonen forslag til endring i lov av 31. oktober 1946 nr. 2 om mål og vekt. Endringsforslaget går i hovedtrekk ut på å gi nødvendig lovhjemmel for å fastsette nærmere forskrifter om måleteknisk kontroll og merking av produkters vekt, volum og alkoholinnhold.

       For å sikre EØS-avtalens prinsipp om fritt varebytte er det viktig å få fjernet såkalte tekniske handelshindre. Dette er handelshindre som skyldes ulike nasjonale minstekrav til egenskapene ved produktene samt kontrollen og merkingen av slike produkter.

       EØS-avtalens vedlegg II kapittel 9 inneholder 27 direktiver om måleinstrumenter, hvor formålet er å harmonisere reglene knyttet til måleteknisk kontroll. Proposisjonen omfatter kun et forslag om å gi nødvendig hjemmel for å gjennomføre 4 ulike direktiv, nr. 12, 15, 18 og 25.

       Direktiv nr. 12, 15 og 25 inneholder bestemmelser om måleteknisk kontroll og merking av ferdigpakninger samt bestemmelser om obligatoriske vekt- og volumstørrelser. Direktiv nr. 12 og 15 inneholder dessuten regler om E-merking av ferdigpakninger. Ifølge direktiv nr. 12 og 15 kan en produsent merke produktet med bokstaven liten « e » dersom produktet er pakket, merket og kontrollert i overensstemmelse med direktivene. Formålet med ordningen er at forbrukerne skal kunne være sikre på at de produkter de kjøper har det voluminnhold som er oppgitt på pakningen.

       Direktiv nr. 25 om standardisering av vekt og volum for visse produkter er obligatorisk for pakninger av garn. Norske garnprodusenter er således forpliktet til å benytte de pakningsstørrelser for garn som direktivet fastsetter.

       Direktiv nr. 18 om alkoholtabeller fastsetter en metode for å uttrykke alkoholinnholdet i volum og vekt. Det fastsetter videre en formel som skal benyttes for å bestemme alkoholinnholdet i et produkt på grunnlag av utførte målinger.

       Det påpekes i proposisjonen at det i dag ikke finnes en generell hjemmel for å pålegge produsenter bruk av bestemte volumstørrelser. Direktivene er foreløpig bare obligatoriske for vin, brennevin og garn, men det er sannsynlig at det i fremtiden vil bli flere produkter som vil omfattes av direktivene. Regjeringen mener således det er ønskelig med en lovhjemmel som på generelt grunnlag gir adgang til å gi bestemmelser på dette felt.

       Det fremgår av proposisjonen at lovforslaget innebærer etablering av enkelte nye tjenester innenfor det måletekniske området. Tjenesteyter kan ta vanlig betaling for disse tjenestene. I den utstrekning det er Justervesenet som utfører disse tjenestene vil gebyrene reflektere målsettingen om at Justervesenet skal være selvfinansierende. Forslaget bygger i hovedsak på en frivillig ordning som det er opp til næringslivet selv å avgjøre om man finner det opportunt å benytte seg av.

       Det påpekes i proposisjonen at ingen av høringsinstansene har hatt innvendinger mot forslaget.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, har merket seg at de lovforslag som fremmes i proposisjonen er nødvendige av hensyn til EØS-avtalen.

       Komiteen ser at forslagene til endring i lov av 31. oktober 1946 nr. 2 om mål og vekt i hovedtrekk går ut på å gi nødvendig lovhjemmel for å fastsette nærmere forskrifter om måleteknisk kontroll og merking av produkters vekt, volum og alkoholinnhold.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om endring i lov av 31. oktober 1946 nr. 2 om mål og vekt.

       I lov av 31. oktober 1946 nr. 2 om mål og vekt gjøres følgende endring:

Ny § 50 skal lyde:

       Departementet kan gi nærmere bestemmelser om:

       a) at produkter skal merkes med vekt, volumverdi eller alkoholinnhold og markedsføres i bestemte vekt- eller volumverdier,

       b) kontroll og beregning av produkters vekt, volumverdi eller alkoholinnhold og merking av produkter som underkastes slik kontroll,

       c) hvilke institusjoner som kan gjennomføre ovennevnte kontroll,

       d) betaling for kontroll og godkjenning som nevnt i denne paragraf.

       Departementet kan for øvrig gi nærmere bestemmelser til utfylling og gjennomføring av denne lov.

II.

       Denne lov trer i kraft 1. januar 1995.

Oslo, i næringskomiteen, den 16. desember 1994.

Svein Ludvigsen, Øystein Hedstrøm, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.