4. Økonomiske og administrative konsekvenser

       Når det gjelder de konkrete administrative kostnader forbundet med å innføre en begrenset kompensasjonsordning, vil departementet komme tilbake til dette i statsbudsjettet for 1996.

       Administrative oppgaver forbundet med innføringen av kompensasjonsordningen vil i hovedsak bestå av å fastsette og anvise beløp for utbetaling overfor utbetalende myndighet. Anvisende myndighet forestår også kontrollen med utbetalingen. I den utstrekning det foretas korrigeringer av for mye utbetalt merverdiavgift etter ordningen, vil en korrigering kunne påklages til overordnet myndighet.

       Nye administrative oppgaver for kommunene og fylkeskommunene vil være å innrette regnskapet på en slik måte at de beløp som vil bli søkt kompensert på en hensiktsmessig måte, lar seg presentere og kontrollere. Omfanget av dette arbeidet vil variere, og vil bl.a. avhenge av i hvilken utrekning kommunene og fylkeskommunene velger å kjøpe de aktuelle tjenestene fra private næringsdrivende.

       Det er lagt til grunn at ordningen ikke vil føre til verken økte eller tapte inntekter for staten. Det er kommunene og fylkeskommunene som selv skal finansiere ordningen.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse, viser til at Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 1996 vil komme tilbake til de konkrete administrative kostnader forbundet med å innføre en begrenset kompensasjonsordning. Flertallet har ingen merknader til dette.

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til sin merknad foran under pkt. 2.2.1.