9. Kap. 7. studentorganene § 27, § 28

       Studentene ved institusjonen kan opprette et studentorgan for å ivareta sine interesser overfor institusjonens styre og råd, og tilsvarende ved den enkelte avdeling eller grunnenhet. Departementet understreker at disse organene er et ledd i det generelle organisasjonssystem ved institusjonen og skal høres i alle saker som angår studentene.

       Komiteens flertall, alle unntatt Sosialistisk Venstreparti, vil peke på betydningen av størst mulig representativitet ved valg til studentorganene gjennom aktiv deltagelse fra studentenes side. Flertallet mener derfor det bør være mulig å kreve urneavstemning ved valg. Urneavstemninger kan gi større valgdeltagelse og vil understreke at dette er viktig både for studentorganets tillit og for at studentorganet er politisk representativt i forhold til egen velgermasse. Flertallet mener derfor at dette bør lovfestes og vil fremme forslag i samsvar med dette.

       Det vises til § 11 nr. 6 om at departementet gir nærmere regler om valg til styre og råd. Flertallet ber departementet ta utgangspunkt i prinsippet i § 27 nytt nr. 2 når de fastsetter regler om valg av studentrepresentanter til disse styrer og råd. Flertallet foreslår:

« § 27 nytt nr. 2 skal lyde:

       Ved valg til organ som nevnt i nr. 1 skal det avholdes urnevalg blant studentene.

       Nr. 2 og 3 blir hhv. nytt nr. 3 og 4. »

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti mener primært at det må være opp til studentorganene selv å bestemme hvordan valg til studentorganene skal foregå. Når dette likevel blir tema, mener dette medlem at allmøtet bør være det høyeste organ for studentene ved institusjonen, dette for å sikre aktiv deltakelse. Dette medlem mener videre at det kan avvikles urneavstemming når en tredjedel av deltakerne på allmøtet krever det. Dette medlem fremmer følgende forslag:

« § 27 nytt nr. 2 skal lyde:

       Ved valg på allmøte blant studentene til studentorganene skal det, når en tredjedel av de frammøtte krever det, avholdes urnevalg. »