5. Det øvrige tilsyn med advokater - Tilsynsrådets oppgaver

       Så vel departementet som Tilsynsrådet for advokatvirksomhet fører løpende tilsyn med advokater. En del oppgaver er delegert til fylkesmannen, bl.a. utsteding av advokatbevillinger. Vedtak om å nekte å utstede en advokatbevilling kan påklages til departementet. Michelsen-utvalget foreslår ikke noen endringer i denne ordningen, og svært få høringsinstanser har uttalt seg om det.

       Advokatforeningen foreslår at utstedelse av advokatbevillinger legges til Tilsynsrådet, noe Tilsynsrådet har sagt seg enig i. Departementet slutter seg til dette forslaget. Departementet mener det er hensiktsmessig at alle saker vedrørende det løpende tilsyn med advokater samles.

       I tillegg til å utstede advokatbevillinger utfører departementet og fylkesmannen en rekke andre oppgaver knyttet til rettshjelpsvirksomhet. Disse oppgavene skal fortsatt ligge i departementet etter Michelsen-utvalgets syn. Tilsynsrådet og Advokatforeningen foreslår imidlertid at oppgavene legges til Tilsynsrådet. Departementet peker på at det dreier seg om oppgaver som er knyttet til det løpende tilsyn med advokater, og som av samme grunn som når det gjelder advokatbevillinger, bør overføres til Tilsynsrådet. Departementet går derfor inn for denne løsningen. Tilsynsrådets oppgaver skal omfatte både advokater og andre som driver rettshjelpsvirksomhet.

       Departementet foreslår at forvaltningsloven skal gjelde for Tilsynsrådets virksomhet. Klageinstans vil være det overordnete tilsynsorgan, kalt Advokatbevillingsnemnden. Dersom noen Tilsynsrådet fører tilsyn med har opptrådt i strid med loven, vil Tilsynsrådet kunne meddele en irettesettelse eller advarsel. Rådet vil ha plikt til å innrapportere en sak til Advokatbevillingsnemnden der det mener det bør treffes vedtak om å tilbakekalle en advokatbevilling.

       Departementet mener at Tilsynsrådet og Advokatforeningen bør holdes klart atskilt, og at Tilsynsrådet bør organiseres slik at det selv kan utføre nødvendig sekretariatsarbeid. Tilsynsrådet ledes i dag av et styre med tre medlemmer, to oppnevnt av Advokatforeningen og ett av Justisdepartementet. Departementet foreslår at man fortsatt skal ha et styre på tre medlemmer, som oppnevnes av Kongen etter forslag fra Justisdepartementet. Det bør ledes av en advokat etter forslag fra Advokatforeningen. Ett medlem bør være statsautorisert revisor. Det lovfestes ikke kvalifikasjonskrav til det tredje medlemmet.

Komiteens merknader

       Komiteen støtter departementets forslag til endringer.