7. Forvalterordningen for advokatvirksomhet

       Det er foretatt en utredning om lovgrunnlaget for å iverksette tiltak med hensyn til forvaltning og avvikling av advokatvirksomhet når en advokat dør, taper retten til å utøve virksomheten eller ikke er i stand til å drive virksomheten forsvarlig.

       I utredningen slås det fast at det i dag ikke er lovhjemmel for å sette en advokatvirksomhet under forvaltning uten vedkommendes samtykke. Det foreslås derfor at det innføres en lovhjemlet forvalterordning for advokatvirksomhet. Ingen av høringsinstansene har prinsipielle innvendinger mot en slik ordning. Departementet fremmer forslag i tråd med utredningen. Utredningen reiser også spørsmål om det bør etableres en forvalterordning for ikke-advokater som vil utøve rettshjelpvirksomhet. Departementet er kommet til at forvalterordningen foreløpig bare bør etableres for advokater.

       I utredningen foreslås det at kompetansen til å fatte vedtak om oppnevnelse av forvalter legges til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet med klageadgang til departementet. Departementet mener at klagebehandlingen bør skje i Advokatbevillingsnemnden i tråd med øvrige forslag i proposisjonen. I utredningen foreslås det at omkostningene dekkes av Tilsynsrådet med regress mot advokatvirksomheten. Finansdepartementet uttaler at utgiftene til forvaltningen i utgangspunktet bør dekkes av den enkelte advokatvirksomhet som settes under forvaltning, evt. av advokatens sikkerhetsstillelse. Departementet går inn for at Tilsynsrådet gjennom advokatenes årlige bidrag dekker utgiftene til ordningen. Dekning fra advokatenes sikkerhetsstillelse bør forbeholdes klienters tap. Tilsynsrådet har mulighet til å kreve refusjon av det bo som advokatvirksomheten inngår i.

       Det foreslås to vilkår for at advokatvirksomheten kan settes under forvaltning. For det første må det foreligge en situasjon hvor advokatvirksomheten ikke utøves på en forsvarlig måte. For det annet må forvaltningen være nødvendig for å avverge tap for klientene. Høringsinstansene har ikke uttalt seg i særlig utstrekning om de nærmere vilkår for forvaltning og avvikling. Advokatforeningen går inn for at forvaltning skal kunne besluttes også uten at advokatvirksomheten nødvendigvis avvikles. Departementet er enig i dette. Ved sykdom eller alvorligere sosiale problemer av forbigående art kan det være behov for å yte advokaten assistanse midlertidig. Det skal ikke være automatikk i avvikling annet enn der advokaten er død eller bevillingen er tilbakekalt, frakjent eller fradømt.

       Forvalteren skal bringe oversikt over virksomhetens løpende saker med sikte på å få foretatt nødvendige handlinger for at klientene ikke skal bli påført rettstap. Forvalteren skal også avklare om det foreligger forhold som kan gi grunn for administrative eller strafferettslige tiltak og i så fall underrette Tilsynsrådet. Nærmere regler om forvalterens oppgaver bør fastsettes i forskrift.

Komiteens merknader

       Komiteen støtter departementets forslag til endringer.