1. Proposisjonens hovedinnhold

       I proposisjonen foreslår Justisdepartementet at det vedtas en egen lovhjemmel for å innføre en prøveordning med adgang til å idømme betinget dom på vilkår av at domfelte gjennomgår promilleprogram som alternativ til ubetinget fengselsstraff ved promillekjøring. Prøveordningen ble foreslått iverksatt i budsjettproposisjonen sist høst og fikk støtte fra et flertall i justiskomiteen. På bakgrunn av en avgjørelse i Høyesterett mener departementet prøveordningen ikke bør settes i gang uten at ordningen har en klar hjemmel i lov.

       Kriminalomsorg i frihet skal ha ansvaret for å gjennomføre programmet og innholdet skal tilpasses den domfeltes forutsetninger. Det skal etableres tilsyn med domfelte med en varighet på ett år.

       Det foreslås for øvrig å endre straffeloven § 12 nr. 3 slik at overtredelse av lov om gjennomføring av kjemivåpenkonvensjonen skal kunne straffes i Norge dersom gjerningsmannen er norsk selv om handlingen ikke er straffbar i det landet den ble foretatt. Det foreslås dessuten en viss utvidelse av adgangen til å avskjære bevis for å effektivisere behandlingen av straffesaker, i tillegg til enkelte rettelser i straffeloven og straffeprosessloven.