3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov
om endringer i straffeprosessloven (etablering av DNA-register m.v).

I.

I lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) gjøres følgende endringer:

§ 157 nytt annet ledd skal lyde:

       Hvis den det gjelder samtykker skriftlig, kan det innhentes biologisk materiale med sikte på å gjennomføre en DNA-analyse uten hensyn til om det foreligger skjellig grunn til mistanke.

       Nåværende annet, tredje og fjerde ledd blir nye tredje, fjerde og femte ledd.

§ 160 annet punktum skal lyde:

       Reglene i § 157 tredje ledd gjelder tilsvarende.

Ny § 160 a skal lyde:

       Kongen kan beslutte at det skal opprettes et sentralt register over DNA-profiler. Registeret kan inneholde DNA-profiler til personer som er dømt for overtredelse av straffeloven kapittel 14, 19, 22 eller 25, eller for forsøk på slik forbrytelse. Det kan foretas registrering av DNA-profiler til personer som ikke kan dømmes til straff på grunn av reglene i straffeloven § 44 og § 46. Kongen kan gi nærmere bestemmelser om registrering i DNA-registeret.

       Når vilkårene i første ledd er oppfylt, kan det også etter at saken er rettskraftig avgjort innhentes blod, sæd, spytt, hår eller annet biologisk materiale fra personer som kan registreres i registeret. Kongen kan gi regler om innhenting av biologisk materiale fra personer som nevnt i første ledd tredje punktum etter at saken er avsluttet.

       Opplysningene i registeret skal bare kunne brukes i strafferettspleien. Kongen kan likevel bestemme at opplysningene også skal kunne brukes i forskningsøyemed, og gi nærmere regler om slik bruk.

       Kongen kan beslutte at registeret også skal inneholde opplysninger om DNA-profiler fra personer med ukjent identitet (sporregister). Kongen kan gi nærmere regler om hvilke opplysninger som kan tas inn i registeret.

       Kongen kan gi regler om gjennomføringen av denne paragrafen, herunder om føring og bruk av registeret, om sletting av opplysninger i registeret og om innsynsrett og klagerett for den som er registrert.

II.

Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser
1. Loven trer i kraft straks.
2. Når vilkårene ellers er oppfylt, kan det foretas registrering av biologisk materiale innhentet før loven trer i kraft. Det kan også innhentes biologisk materiale og foretas registrering av DNA-profil fra personer som er domfelt før loven trer i kraft, og som avsoner dom, er under sikring eller er prøveløslatt.

Oslo, i justiskomiteen, den 26. oktober 1995.

Lisbeth Holand, Anne Helen Rui,

leder. ordfører. og fung. sekretær.