2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til de ulike partiers merknader og vedtak i Innst.S.nr.208 (1994-1995), B.innst.S.nr.5 (1995-1996) og Innst.S.nr.36 (1995-1996). Komiteen har merket seg at departementet med dette følger opp Stortingets flertallsvedtak om at også borettslag omfattet av byfornyelsesvedtak og som senere er omgjort til boligsameie, skal kunne søke om gjeldssanering på samme måte som byfornyede borettslag.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, vil presisere at dersom noen av de berørte borettslag og sameiere i påvente av gjeldssaneringsordningen har gått konkurs, eller refinansiert for å unngå konkurs, må disse ikke utelukkes fra ordningen. Saneringen må begrenses til beboere som bodde i leiligheten ved tidspunkt for konkurs eller refinansiering.

       Flertallet er kjent med at Husbanken har avslått søknader om gjeldssanering for 4 borettslag i Oslo, fordi de ekstramidlene som ble krevet fra den enkelte beboer i forbindelse med byfornyelsestiltakene, ble kalt « egeninnbetaling » i stedet for « egeninnskudd ». Etter flertallets mening må disse 4 byfornyede borettslagene bli omfattet av ordningen. Dette gjelder følgende: Schweigaards gt. 61 B, Nissens gt. 1, Conradis gt. 8 og Thv. Meyers gt. 48.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet legger til grunn for gjeldsordningen for sameiere i boligsameier som tidligere var byfornyede borettslag at disse skal likebehandles med beboere i byfornyede borettslag omfattet av gjeldssanering. Dette innebærer at gjeldssaneringen foretas i gjenstående husbanklån, og at gjeldsnormen tar utgangspunkt i innskudd i henhold til borettslagslovens krav. Likeledes skal tidligere beboere i disse sameiene likebehandles med tidligere beboere i de gjeldssanerte borettslagene.

       Komiteen regner med at ordningen blir bekjentgjort, slik at de dette angår får søkt innen fristens utløp.