1. Sammendrag

       Stortingsrepresentant Gudmund Restad har 6. mars 1996 lagt fram følgende forslag:

       « Forslag til lov om endring i lov av 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane (eigedomsskattelova).

I.

       I lov 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane (eigedomsskattelova) blir gjort denne endringa:

§ 3 skal lyda:

       Kommunestyret kan berre skriva ut eigedomsskatt i klårt avgrensa område som heilt eller delvis er utbygde på byvis, eller der slik utbygging er i gang. Utan omsyn til om det i kommunen er område som nemnd i første punktum eller ikkje, kan kommunestyret velja å skrive ut eigedomsskatt berre på verk og bruk som nemnde i § 4, andre leden, andre og tredje punktum. Vedtaket kan gjelda for heile kommunen når vilkåra etter første punktum er stetta.

II.

       Denne lova tek til å gjelde straks. »

       Representanten foreslår en endring i eiendomsskatteloven § 3 slik at det uttrykkelig slås fast at det kan skrives ut eiendomsskatt på verker og bruk (næringseiendommer) uavhengig av om det i kommunen finnes områder « utbygd på byvis » eller ikke og uavhengig av om det utskrives eiendomsskatter på andre typer eiendommer, f.eks. bolig- eller fritidseiendommer.

       I begrunnelsen for forslaget er det vist til høyesterettsdommen av 14. oktober 1994 - den såkalte Evje-saken. Her ble utskrivning av eiendomsskatt på verker og bruk kjent ugyldig, fordi eiendomsskatt ikke samtidig var utskrevet for det området Høyesterett anså å være « utbygd på byvis » - Evje sentrum.

       I kjølvannet av Evje-dommen har en rekke kraftforetak, med Statkraft i spissen, gått til søksmål mot kommuner. Det er registrert om lag 90 saker mot ca 43 kommuner. Kraftforetakene anfører at det finnes områder « utbygde på byvis » i vedkommende kommune og at det derfor ikke har vært adgang til å skrive ut eiendomsskatt kun på verker og bruk. Det er framsatt krav om tilbakebetaling av tidligere innbetalt eiendomsskatt med beløp som samlet utgjør omlag 1,5 milliarder kroner eksklusive renter. Det er videre registrert søksmål også fra andre bedrifter som viser til kraftselskapenes søksmål.

       Som følge av dette har flere kommuner, i frykt for å miste eiendomsskatten fra sine kraftverk, besluttet å skrive ut eiendomsskatt i områder som kan anses å være « utbygd på byvis », under henvisning til at søksmålene har reist betydelig tvil om kriteriene for å skrive ut eiendomsskatt i tettstedene. I flere tilfeller er det tvilsomt om loven hjemler utskrivning av eiendomsskatt. Dette har medført at innbyggere har tatt ut søksmål mot kommunen, idet de hevder at området ikke kan anses som « utbygd på byvis ». Slike søksmål er bl.a. Meråker og Vinje.

       Situasjonen er blitt uholdbar for kommunene, idet de risikerer søksmål uansett om det innføres eiendomsskatt i tettstedene eller ikke - enten fra innbyggerne eller fra kraftverkene. En slik situasjon bør søkes unngått ved at eiendomsskatteloven § 3 endres.