1. Om endringer i lov om pensjonstrygd for sjømenn og i enkelte andre lover

       Til Odelstinget.

       Sosial- og helsedepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endringer i:

1) Lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn.
       Det foreslås å øke statens tilskudd med 43,75 mill. kroner årlig, samtidig foreslås innstramminger i pensjonsordningen for nye pensjonstilfeller:
- Adgangen til å godskrive pensjonsgivende fartstid for tidsrom det ikke er betalt avgift for oppheves.
- Adgangen til å legge sammen tjenestetid med tjenestetid i annen pensjonsordning for å fylle minstekravet på 121/2 år for rett til sjømannspensjon oppheves. (Denne adgangen skal likevel fortsatt gjelde for tjenestetid i Pensjonstrygden for fiskere).
- Sjømenn som fortsatt er i aktiv tjeneste til sjøs, får i dag tidligst alderspensjon fra fylte 62 år. Denne aldersgrensen heves til fylte 65 år.
- Adgangen til å yte alderspensjon med tilbakevirkning reduseres fra maksimalt 3 år til maksimalt 1 år.
- Overgangsreglene med å yte fastlåste lave pensjonstillegg for fartstid før 1. januar 1967 til den som får pensjon m.v. fra folketrygden oppheves.
- Begrensning av ordningen med overgangstillegg til sjømenn som får lavere pensjon fra folketrygden enn den sjømannspensjonen som faller bort ved fylte 67 år. (Pensjonstrygden skal fortsatt kompensere for manglende opptjening i folketrygden i pensjonsårene 60 til 67 år.)
- Begrensning av ordningen med tilbakebetaling av innbetalt premie for pensjonister som ikke fyller minstekravet for rett til pensjon på 150 måneders fartstid.
2) Lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere: En klarere avgrensning av personkretsen som omfattes av pensjonsordningen for sykepleiere:
- hjemmel i sykepleierpensjonsloven for å kreve tilbake for mye utbetalt pensjon.
3) Lov av 11. juni 1993 nr. 104 om endringer i lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd og i visse andre lover.
4) Lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser.

       Endringene i samordningsloven og i endringsloven av 11. juni 1993 er en følge av endringer i bestemmelsene om sjømannspensjonen.

       Innstrammingene vil bedre Pensjonstrygdens økonomi med om lag 40 mill. kroner i 1997 og vil årlig øke til om lag vel 80 mill. kroner i 2006. I tillegg økes det faste statstilskuddet med 43,75 mill. kroner, foreløpig for en 10-års periode. Til tross for disse endringene vil Pensjonstrygden fortsatt gå med betydelige årlige underskudd, og reguleringsfondet vil kunne være brukt opp i 2004.