3. Særlig om utvinning m.v. av petroleum

       Det foreslås i proposisjonen et nytt kapittel med bestemmelser om utvinning av petroleum m.v., og det er inntatt en særskilt bestemmelse om prøveutvinning, samt en bestemmelse om plikt for rettighetshaver til å utarbeide en feltrapport når myndighetene krever det.

       Det foreslås at bestemmelsene om arealavgift endres slik at det ikke skal betales arealavgift for den ved tildeling fastsatte initielle perioden. Det blir også åpnet adgang for Kongen til å utsette betalingsplikten, eller til å bestemme at arealavgift helt eller delvis ikke skal betales. Videre klargjøres reglene om produksjonsavgift når det gjelder avgiftsplikt for petroleum som benyttes eller lagres utenfor utvinningsområdet, før den leveres til ilandføring eller forbruk.

       Det foreslås i proposisjonen å forenkle saksbehandlingen av plan for utbygging og drift for små forekomster, og at departementet etter begrunnet søknad kan frafalle krav om fremleggelse av plan for utbygging og drift eller plan for anlegg og drift. Det vises til at den nåværende begrensningen i adgangen til å inngå kontrakter forut for godkjennelse av plan for utbygging og drift synes for streng. Det er derfor i proposisjonen inntatt et forslag om at Nærings- og energidepartementet skal gis hjemmel til å dispensere fra begrensningen i adgangen til å inngå vesentlige kontrakter før godkjennelse av plan for utbygging og drift.