1. Eksportforbud mot snus

1.1 Sammendrag

       Snus anses i norsk rett for å være en tobakksvare. Tobakksskadeloven inneholder i dag ingen særbestemmelser om snus. I EU-landene er derimot omsetning av snus forbudt. I forbindelse med EØS-forhandlinger fikk Island, Norge og Sverige unntak fra bestemmelsen om at omsetning av snus skal være forbudt under forutsetning av at landene skulle innføre eksportforbud av snus til øvrige parter i avtalen, og at snus i en form som minner om matvarer, skulle forbys omsatt i de tre landene.

       På bakgrunn av dette foreslår Sosial- og helsedepartementet en ny paragraf 8 i Tobakksskadeloven som fastsetter et eksportforbud mot snus til de parter av EØS-avtalen som har forbud mot omsetning av snus.

       Departementet foreslår at det gis unntak fra eksportforbudet for snus dersom snus tas med av en reisende til dennes personlige bruk eller gave til personlig bruk. Begrunnelsen for unntaket er at dette ikke har karakter av handel med varer og dermed naturlig faller utenfor eksportforbudet. Det vises til at det i Sverige er gjort tilsvarende unntak.

       Departementet finner at forbudet mot markedsføring av snus som i en form ligner en matvare, er gjennomført og ivaretatt ved forskrift av 15. desember 1995 om forbud mot tobakksreklame § 6 første ledd.

       Innføring av eksportforbud mot snus får etter departementets vurdering ikke økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Departementet har fått opplyst fra Tobakkindustriens Felleskontor at det er ingen som produserer eller eksporterer snus i/fra Norge i dag.

1.2 Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen, Løbak Thoresen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, har merket at Regjeringens forslag er en oppfølging av de forpliktelser Norge tok på seg i forbindelse med EØS-avtalen. I EU-landene er snus forbudt, og i forbindelse med EØS-forhandlingene fikk Island, Norge og Sverige unntak fra bestemmelsen om at snus skal være forbudt under forutsetning av at det skulle innføres eksportforbud av snus til øvrige parter i avtalen, og at snus i en form som minner om matvarer, skulle forbys omsatt i de tre landene. Komiteen har også merket at forbudet ikke gjelder når reisende tar med snus til EU-landene når dette er til personlig forbruk eller gave til personlig forbruk. Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag og har for øvrig ingen merknader.