Innstilling fra sosialkomiteen om lov om endring i lov av 21. juni 1963 nr. 17 om drift av apotek m.v.

Dette dokument

1. Sammendrag

       Sosial- og helsedepartementet fremmer i proposisjonen forslag om endring i lov av 21. juni 1963 nr. 17 om drift av apotek m.v. Det vises til at det i St.prp. nr. 58 (1995-1996) Om prioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 1996 ble varslet at Apotekavgiftsfondet ville bli foreslått nedlagt med virkning fra 1. januar 1997 fordi fondets midler i sin helhet er disponert og for å unngå det merarbeid som i dag er knyttet til budsjett og regnskapsføring i forhold til fondet.

       Sosial- og helsedepartementet har sendt forslaget med tilhørende utkast til endring av apotekloven på høring. Med unntak av Norges Apotekerforening støtter de høringsinstansene som har avgitt uttalelse, forslaget. Enkelte høringsinstanser forutsetter at tilskudd til formål som i dag blir finansiert over apotekavgiften og fondet, blir opprettholdt på ordinære tilskuddskapitler. Sosial- og helsedepartementet viser i den forbindelse til at Stortinget fremdeles skal bestemme anvendelsen av apotekavgiften, og at endringen fra departementets side ikke har til hensikt å få betydning for tilskuddene til de formål som i dag blir finansiert over fondet.

       Det framholdes at den foreslåtte endringen ikke får økonomiske konsekvenser, og at forslaget administrativt medfører en forenkling i forhold til dagens ordning. Forslaget innebærer at forvaltningen av fondet opphører og mellomregnskapet mellom fondet og statskassen faller bort.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Konstali, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til at det i St.prp. nr. 58 (1995-1996) om prioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet for 1996 ble varslet at Apotekavgiftsfondet ville bli foreslått nedlagt med virkning fra 1. januar 1997. Stortinget sluttet seg til dette gjennom Innst.S.nr.283 (1995-1996).

       Komiteen har merket seg at Regjeringen i samsvar med dette nå foreslår endringer i lov av 21. juni 1963 nr. 17 om drift av apotek m.v.

       Komiteen slutter seg til forslaget om at Apotekavgiftsfondet og overføringen til fondet opphører ut fra begrunnelsen om at fondets midler i sin helhet er disponert gjennom forutsetningen om at inntektene og utgiftene til enhver tid skulle gå i balanse.

       Komiteen viser også til at den foreslåtte ordningen medfører at en vil unngå det merarbeidet som nå er knyttet opp til budsjett og regnskapsføring i forhold til fondet ved at fondet brukes som mellomregnskap for innbetalt apotekavgift og utgifter knyttet til formål som skal finansieres av apotekavgiften.

       Komiteen er innforstått med at nåværende apotekavgift er forutsatt opprettholdt, og at Stortinget som tidligere skal bestemme bruken av apotekavgiften, noe som vil bety at avvikling av fondet ikke har til hensikt å få betydning for tilskuddene til de formål som nå blir finansiert av fondsmidlene.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om endringer i lov av 21. juni 1963 nr. 17 om drift av apotek m.v.

I.
I lov av 21. juni 1963 nr. 17 om drift av apotek m.v. gjøres følgende endringer:

I kapittel X skal overskriften lyde:

       Kap. X Apotekavgift.

§ 39 første ledd annet punktum og annet ledd oppheves.

§ 55 annet punktum oppheves.

II.

       Loven trer i kraft 1. januar 1997.

Oslo, i sosialkomiteen, den 5. desember 1996.

Gunhild Øyangen, Asmund Kristoffersen, Tove Kari Viken,
leder. ordfører. fung. sekretær.