1. Sammendrag

       Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 4. september 1996 fremsatt følgende forslag:

« I.

       I lov av 22. mai 1902 nr. 10 om Almindelig borgerlig Straffelov (straffeloven) gjøres følgende endringer:

§ 195 første ledd skal lyde:

       Den som har eller medvirker til at en annen har utuktig omgang med et barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år, men med fengsel i minst 2 år dersom den utuktige omgang var samleie.

§ 195 annet ledd skal lyde:

       Fengsel inntil 21 år, men med fengsel i minst 4 år, kan idømmes hvis den fornærmede som følge av handlingen omkommer eller får betydelig skade på legeme eller helse, eller den skyldige tidligere har vært straffet etter denne paragraf eller etter § 192, eller handlingen er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte, eller den er foretatt overfor barn under 10 år og det har skjedd gjentatte overgrep. Seksuelt overførbar sykdom og allmennfarlig smittsom sykdom jf. smittevernloven § 1-3 nr. 3 jf. nr. 1, anses alltid som betydelig skade på legeme eller helse etter denne paragraf.

II.

       Denne lov trer i kraft straks. »

       I begrunnelsen for forslaget heter bl.a. at det tas for mye hensyn til gjerningsmannens behov for frihet og for lite hensyn til de barna som gjerningsmennene kan komme til å skade etter at de er sluppet fri. Forslagsstiller nevner noen eksempler på urimelig lav straffeutmåling i dokumentet. I eksemplene varierer straffeutmålingen fra mellom ett år og to måneders fengsel til seks års ubetinget fengsel. Dette viser etter forslagsstillerens syn at samfunnet ikke tar tilstrekkelig hensyn til ofrene. Domstolene må ta en hoveddel av ansvaret for den lave straffeutmålingen da lovgiveren tidligere har øket de øvre strafferammer uten at det kan ses at Høyesterett har tatt hensyn til det. Lovgiveren må da ty til en annen metode, nemlig innføring eller endring av minimumsstraffene. Det foreslås å endre minimumsstraffen i § 195 første ledd fra ett til to år og å innføre en minimumsstraff på fire år i bestemmelsens annet ledd.