2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Vogt, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser innledningsvis til Dok.nr.8:06 (1996-1997) fremsatt av stortingsrepresentant John Alvheim vedrørende endring av lov av 3. juni 1977 nr. 57 om sterilisering. Det var av forslagsstilleren fremmet forslag om endring i § 10 i steriliseringsloven, slik at fylkeslegene også kunne godkjenne at det foretas steriliseringsinngrep på kvinner og menn i kirurgiske poliklinikker. Under behandlingen av Dok.nr.8:06 (1996-1997) i sosialkomiteen, mottok komiteen brev datert 22. november 1996 fra helseminister Gudmund Hernes, der det fremgikk at Sosial- og helsedepartementet i oktober 1996 hadde sendt ut på høring et forslag til endring av steriliseringsloven, som var i samsvar med forslag i Dok.nr.8:06 (1996-1997).

       I Innst.O.nr.26 (1996-1997) viste sosialkomiteen til nevnte brev fra helseministeren, og komiteen anførte følgende i sin merknad:

       « Komiteen finner det i denne situasjonen riktig å avvente høringsrunden og departementets videre oppfølging av saken. »

       Komiteen sier seg glad for at departementet så raskt har fulgt opp saken, og nå foreslår en endring av steriliseringsloven av 3. juni 1977, slik at fylkeslegene også skal kunne godkjenne sterilisering av kvinner foretatt ved kirurgiske poliklinikker eller annen relevant spesialistpraksis utenfor sykehus når det anses forsvarlig. Komiteen er kjent med at sterilisering av kvinner ikke har vært omfattet av ventetidsgarantien, og at mange kvinner derfor har måttet vente urimelig lenge for å få utført steriliseringsinngrep. Dette til tross for at sterilisering av kvinner har vært, og fortsatt vil være, av meget stor betydning for å forebygge uønsket graviditet.

       Komiteen slutter seg til forslaget i Ot.prp.nr.46 (1996-1997) og har ingen merknad til lovteksten.