10. Andre forslag

10.1 Aksjesparing med skattefradrag

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Stephen Bråthen mener det er viktig å ta i bruk flere stimuleringstiltak for å styrke privat eierskap i norske bedrifter. Disse medlemmer mener også at en sterkere satsing på sparestimulerende tiltak er riktig i en situasjon der Regjeringen fører en for ekspansiv finanspolitikk og der det kan være tegn til en tiltagende overoppheting av økonomien. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt gjøres følgende endring:

§ 44 ellevte ledd nr. 2 bokstav a skal lyde:

a) Fradrag i skatten skal gis med 15 % av innskudd i verdipapirfond, jf. bokstav d, ellers av kostpris ved kjøp og tegning av aksjer eller grunnfondsbevis i selskap eller foretak registrert i Verdipapirsentralen. Departementet kan gi bestemmelser om at enkelte selskap registrert i Verdipapirsentralen ikke skal omfattes av foranstående punktum. Fradraget regnes ikke av et høyere beløp enn kr 7.500 i klasse 1 og kr 15.000 i klasse 2. Grensebeløpet i klasse 2 gjelder òg for skattepliktige i skatteklasse 1 som nevnt i § 76 og § 77 nr. 1-4, og for ektefeller hvor den ene lignes etter § 16 fjerde eller femte ledd.»

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til sitt forslag om å gjeninnføre en SMS-ordning ( banksparing med skattefradrag) på samme vilkår som dagens AMS-ordning. Effekten på inndragning av kjøpekraft ville etter alt å dømme tilsvare Høyres forslag. Disse medlemmer viser til innstillingen til St.prp. nr. 63 (1996-1997) kap. 18.

10.2 Skattebegrensningsregelen

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rød Valgallianse fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa fremme forslag til endring av skatteloven § 78 nr. 1 i forbindelse med statsbudsjettet for 1998, som sikrer fullt fritak for skatt og trygdeavgift for personer som kun mottar folketrygdens minsteytelser. »

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til at bestemmelsene om skattebegrensning i skattelovens § 78 er av sentral betydning for en gruppe mennesker som har svært lite å rutte med. Det er ikke riktig at personer som bare har minstepensjon skal bruke noen del av den til å betale skatt. Disse medlemmer vil derfor endre gjeldende lovverk ved å be Regjeringen fremlegge forslag til nødvendige endringer av skattelovens § 78 nr. 1.

       I tillegg vil disse medlemmer vise til bestemmelsen i skatteloven § 78 nr. 2 som åpner for at det etter krav fra skattyter kan gis skattebegrensning i enkelttilfeller for skattyter som har så lav korrigert inntekt før særfradrag at den ikke er tilstrekkelig til nødvendig underhold. Finansdepartementets retningslinjer for bruken av bestemmelsen i forskrift av 8. desember 1989 og Skattedirektoratets retningslinjer, nedfelt i Liknings-ABC er imidlertid så strenge at noen lavinntektsgrupper ikke kan nyttiggjøre seg denne muligheten. Dette gjelder bl.a. fordi forskriften bestemmer at barnetrygd regnes med i begrepet « skattefrie inntekter ». Lavinntektsfamilier med flere barn kan derfor, etter disse medlemmers syn uberettiget, miste retten til skattebegrensning etter skattelovens § 78 nr. 2.

       Disse medlemmer vil derfor fremme forslag for å korrigere denne uheldige og strenge praktisering av lovhjemmelen.

       « Stortinget ber Regjeringen endre forskriften til skattelovens § 78 nr. 2 som sikrer at barnetrygd ikke medregnes som « skattefri inntekt » ved vurderingen av om en skattyter oppfyller vilkårene i skattelovens § 78 nr. 2. »