11. Fradrag for reise mellom hjem og arbeidssted

Sammendrag - regjeringen Bondevik

       Etter gjeldende regler gis skattyter fradrag for nødvendige utgifter til reise mellom hjem og arbeidssted som overstiger 6.000 kroner i løpet av inntektsåret. Dette beløpet har stått nominelt uendret siden 1990. Det foreslås at dette beløpet økes til 7.000 kroner. Forslaget er nærmere omtalt i St.prp. nr. 1 Tl.03 (1997-1998).

       Det vises til forslag til endring i skatteloven § 44 første ledd g nr. 4. Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1998.

Komiteens merknader

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Tverrpolitisk Folkevalgte viser til at en etter gjeldende regler får fradrag for nødvendige reiser mellom hjem og arbeidssted for utgifter som overstiger 6.000 kroner. Disse medlemmer avviser regjeringen Bondeviks forslag om å heve minstebeløpet til 7.000 kroner, noe som vil gi en generell skatteøkning for svært mange. Disse medlemmer støtter regjeringen Jaglands forslag om en nominell videreføring på dagens nivå.

       Medlemene i komiteen frå Kristeleg Folkeparti, Senterpartiet og Venstre syner til at regjeringa Bondevik har gjort framlegg om å auka minstegrensa for frådrag for arbeidsreiser frå 6.000 til 7.000 kroner. Denne grensa har ikkje vore justert sidan 1990. Om grensa hadde vorte prisjustert kvart einaste år i perioden, slik som ei rekkje andre grenser vert i statsbudsjettet (St.prp. nr. 1 (1997-1998)), ville frådragsgrensa i 1998 vore 7 160 kroner. Hadde grensa vorte justert i line med lønsauken i perioden, ville grensa vore 7.990 kroner. Desse medlemene meiner difor at denne grensa bør kunne justerast opp med 1.000 kroner denne gongen, og vil støtta framlegget frå regjeringen Bondevik.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til sitt primærforslag der fradraget er beholdt på dagens nivå på 6.000 kroner. Disse medlemmer viser til sine samtaler med sentrumspartiene og påfølgende justeringer fra disse i forhold til regjeringen Bondeviks forslag. På bakgrunn av dette vil disse medlemmer støtte regjeringen Bondeviks forslag om å øke minstegrensen for fradrag fra 6.000 kroner til 7.000 kroner.