19. Avvikling av sjømannsfradrag for sjømenn i Redningsselskapet fra 1999

Sammendrag

       Etter sjømannsfradragsforskriften anses ikke skip under 100 brutto registertonn som « skip i fart » etter skatteloven § 44 syttende ledd. Arbeid om bord på skip under denne grensen kvalifiserer derfor ikke til sjømannsfradrag.

       Før 1992 var redningsskøytene unntatt fra denne tonnasjegrensen. Dette unntaket ble ikke videreført etter endringen i 1992. Arbeidstakere om bord på redningsskøyter under denne grensen ble likevel innrømmet fradrag i årene 1992-94, i strid med forskriften.

       Etter henstilling fra finanskomiteen i Innst.O.nr.55 (1995-1996) ble sjømannsfradragsforskriften endret slik at mannskap om bord på redningsskøytene har rett til sjømannsfradrag for inntektsårene 1995 og 1996 uavhengig av størrelsen på det aktuelle skip. Finanskomiteen ba samtidig Regjeringen om å komme tilbake med en vurdering av forholdet til sjømannsfradrag for mannskap på redningsskøytene senest i forbindelse med skatteopplegget for 1997.

       I Ot.prp.nr.1 (1996-1997) ble det uttalt at mannskapet på redningsskøytene også ville få sjømannsfradrag for 1997. Forskriften ble endret i henhold til dette. Det ble varslet at departementet ville foreta en nærmere vurdering av denne gruppens rett til sjømannsfradrag for senere inntektsår.

       Finanskomiteen ba i Innst.O.nr.13 (1996-1997) Regjeringen om å avklare den fremtidige status for Redningsselskapets ansatte.

       Departementet anser det som uheldig å innføre er varig unntak fra tonnasjegrensen for redningsskøytene. Ordningen med sjømannsfradrag må bygge på faste og generelle kriterier for å få et praktisk gjennomførbart system. Et unntak fra de generelle kriterier for mannskap på redningsskøytene skaper i seg selv ikke uhåndterlige praktiske problemer. Et slikt unntak for ansatte i et enkelt foretak kan imidlertid medføre press fra andre grupper om tilsvarende eller lignende unntak. Av prinsipielle grunner bør også eventuell støtte til Redningsselskapet gis i form av direkte bevilgninger og ikke i form av særskilte skattefradrag.

       Departementet har likevel kommet til at unntaket kan forlenges til også å gjelde inntektsåret 1998. Denne forlengelsen bør imidlertid anses som en overgangsordning. For inntektsåret 1999 og fremtidige år bør Redningsselskapets ansatte vurderes etter de alminnelige kriteriene for sjømannsfradrag.

       Departementet vil tilpasse forskriften om sjømannsfradrag til dette.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, slutter seg til departementets vurderinger om avvikling av sjømannsfradrag i Redningsselskapet fra 1999.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Tverrpolitisk Folkevalgte vil ikke støtte forslag om et prinsippvedtak som medfører at sjømannsfradraget for sjømenn i redningsselskapet avvikles fra 1999.