Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endringer i lov av 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apoteketaten og i lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

1. Sammendrag

1.1 Forslag til endringer i lov av 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apoteketaten

       Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til fire endringer i lov om pensjonsordning for apoteketaten. Forslagene gjelder avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordningen for apoteketaten fra 64 år, og tar sikte på å bringe reglene i ordningen på linje med dem som gjelder for avtalefestet pensjon etter lov av 11. juni 1993 nr. 64 om avtalefestet pensjon for offentlige tjenestemenn. De to ordningene kalles heretter hhv. AFP 64 år og AFP 62 år.

2. Nærmere om forslagene

2.1 En likestilling av AFP 64 år og alders-/uførepensjon i forhold til oppsatt pensjon

       Departementet mener det bør presiseres i lovverket at AFP 64 år skal likestilles med utbetalt alders-/uførepensjon i forhold til reglene om oppsatt pensjon i lov om pensjonsordning for apoteketaten § 7 nr. 2. En slik presisering finnes i lov om Statens Pensjonskasse § 24 første ledd første punktum, og departementet foreslår at det samme skal gjelde i lov om pensjonsordning for apoteketaten. En viser videre til at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten støtter forslaget.

2.2 En likestilling av AFP 64 år og alderspensjon i forhold til pensjon til en gjenlevende ektefelle

       Departementet mener det bør presiseres at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon. På den måten bringes reglene i samsvar med den ordning som gjelder i statlig sektor. En viser videre til at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten ønsker en slik presisering. På denne bakgrunn vil departementet foreslå at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 9 tredje ledd bringes i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 26 andre ledd andre punktum, slik at det klart går fram at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon.

2.3 Rett til enke-/enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist

       Departementet mener reglene om enke- og enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist, bør være de samme som for enke- og enkemannspensjon etter en person som mottok AFP 62 år SPK. En legger videre vekt på at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten ønsker en slik presisering, og vil på denne bakgrunn foreslå at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 15 første ledd bringes i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 32 første ledd på dette punktet.

2.4 Beregning av enke-/enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist

       Departementet finner det uheldig at det ikke fins noen regler som positivt sier hvordan enke- eller enkemannspensjonen skal beregnes når den avdøde mottok AFP 64 år. En ønsker å rette på dette forholdet, og foreslår at de beregningsreglene som i dag blir lagt til grunn, blir lovfestet. Det vil si at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 17 nr. 1 endres, slik at den blir i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 32 andre ledd. En viser videre til at forslaget støttes av styret i Pensjonsordningen for apoteketaten.

2.5 Økonomiske og administrative konsekvenser

       Lovendringene vil ikke ha økonomiske og administrative konsekvenser.

3. Forslag til endringer i lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordningen for apoteketaten

       Det fremmes to forslag til endringer, det første er at den bestemmelsen som sier at størrelsen på AFP 64 år til en ansatt i apoteketaten skal være lik den laveste pensjonen av AFP 64 år og pensjon beregnet etter lov om pensjonsordning for apoteketaten, oppheves. Det andre forslaget er en oppretting av en feilhenvisning som finnes i lovens § 2.

3.1 En oppheving av begrensningsdelen for størrelsen på AFP 64 år

       Den 6. august 1996 ble det holdt drøftingsmøter mellom Norges Apotekerforening og arbeidstakerorganisasjonene Norsk Apotekteknikerforbund og Norges Farmaceutiske Forening om å endre gjeldende avtale om AFP 64 år, slik at begrensningen om at størrelsen på AFP 64 år til en ansatt i apoteketaten skal være lik den laveste pensjonen av AFP 64 år og pensjon beregnet etter lov om pensjonsordning for apoteketaten, oppheves. Partene ble enige om å oppheve den nevnte begrensningsregelen.

       På bakgrunn av den enigheten som er mellom partene om å endre avtalen om AFP 64 år - slik at begrensningen om størrelsen på AFP 64 år oppheves - har departementet kommet til at en vil foreslå at den tilsvarende begrensningsregelen som fins i loven om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten § 3 tredje punktum, oppheves. En legger da vekt på at det er enighet mellom partene om å stryke begrensningen, og at det er partene selv som må betale de merutgiftene som forslaget vil innebære.

3.2 Økonomiske og administrative konsekvenser

       Departementet foreslår at lovendringen skal gjelde for nye pensjonstilfeller.

       Det er vanskelig å slå fast nøyaktig hvor store merutgifter forslaget vil føre til. Departementet har ut fra den statistikken som gjelder for offentlig sektor, grunn til å tro at antall årlige AFP 64 år-pensjonister kan stige til 12 personer. Forslaget vil da føre til en merutgift på ca 250.000 kroner pr. år. I tillegg til dette beløpet vil det komme en engangsutgift på ca 10.000 kroner til informasjon om endringen. Utgiftene forutsettes belastet Pensjonsordningen for apoteketaten.

       Administrativt vil forslaget ikke få noen konsekvenser av betydning.

3.3 Oppretting av en feilhenvisning

       I lovens § 2 andre punktum er det bestemt at loven gjelder for pensjon som ytes fram til arbeidstakeren ved fylte 65 år kan få alderspensjon etter lov om pensjonsordning for apoteketaten § 7 nr. 1 tredje punktum. Denne henvisningen er ikke korrekt, og departementet foreslår derfor at henvisningen i lov om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordningen for apoteketaten § 2 andre punktum til lov om pensjonsordning for apoteketaten, § 7 nr. 1 tredje punktum, rettes til § 7 nr. 1 fjerde punktum.

4. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, har ingen merknader og slutter seg til proposisjonen.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sandberg og Bredvold, viser til tidligere merknader hvor Fremskrittspartiet prinsipielt har gått imot at man inngår avtaler i privat sektor eller at man gjennom oppgjørene i offentlig sektor innfører store sosiale reformer som medfører store utgifter på statsbudsjettet.

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Helleland og Stolt-Nielsen, vil understreke Høyres generelle skepsis til AFP ordningen. Likevel finner disse medlemmer det urimelig å ramme en gruppe spesielt og vil derfor støtte lovendringen.

5. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om endringer i lov av 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apoteketaten og i lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

I.

I lov av 26. juni 1953 nr. 11 om pensjonsordning for apoteketaten gjøres følgende endringer:

§ 7 nr. 2 første punktum skal lyde:

       Medlem som fratrer sin stilling etter minst tre års tjenestetid uten rett til straks å få pensjon etter denne loven eller etter lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten, har rett til oppsatt alderspensjon fra aldersgrensen, eller fra det tidspunkt han blir tilstått alderspensjon fra folketrygden.

§ 9 tredje ledd nytt andre punktum skal lyde:

       Dette gjelder også når den avdøde mottok pensjon etter lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

§ 15 nytt tredje punktum skal lyde:

       Det samme gjelder enke etter mottaker av pensjon etter lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

§ 15 første ledd andre punktum blir nytt tredje punktum.

§ 17 nr. 1 nytt andre punktum skal lyde:

       Hvis medlemmet mottok ytelse etter lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten, skal enkepensjonen beregnes som om han mottok vanlig alderspensjon etter § 8.

II.

I lov av 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten gjøres følgende endringer:

§ 2 andre punktum skal lyde:

       Loven gjelder for pensjon som ytes fram til arbeidstakeren ved fylte 65 år kan tilstås alderspensjon etter lov om pensjonsordning for apoteketaten, § 7 nr. 1 fjerde punktum.

§ 3 skal lyde:

       Pensjonen beregnes etter tariffavtale godkjent av departementet og i samsvar med bestemmelsene i lov av 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon § 2. Departementet kan gi forskrifter om utfylling av vilkårene i §§ 1-3.

III.

       Loven trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer, og skal gjelde for nye pensjonstilfeller.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 29. januar 1998.

May-Helen Molvær Grimstad, Ågot Valle, Grethe G Fossum,
leder. ordfører. sekretær.