8. Økonomiske og administrative konsekvenser

8.1 Sammendrag

       Med hensyn til arbeid av barn og ungdom og organisering av arbeidstiden, unntak fra arbeidstidsbestemmelsene ved naturkatastrofer og regler om adgang til trekk i lønn og feriepenger antar departementet at forslagene ikke vil medføre store økonomiske eller administrative konsekvenser.

       Når det gjelder forslag om forbud mot etnisk diskriminering innebærer dette formelt sett en viss innskrenking av styringsretten ved ansettelser for private arbeidsgivere.

       Departementet peker på at dokumentasjonsretten kan innebære noe administrativt merarbeid for private arbeidsgivere. Selv om arbeidsgiverne også etter gjeldende rett er forpliktet til å gi opplysninger til søkere som mener seg usaklig forskjellsbehandlet, så gjelder dette kun forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Forslaget innebærer at arbeidsgiverne får tilsvarende forpliktelser overfor arbeidssøkende som mener seg forskjellsbehandlet på grunn av etnisk opprinnelse m.v. Forslaget antas ikke å få noen konsekvenser ved ansettelse i det offentlige.

8.2 Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader.