4. Forholdet til EØS-avtalens regler

Nærmere om bostedsvilkåret i relasjon til forordning (EØF) nr. 1408/71 , mulig innforhandling av unntak fra eksport av kontantstøtte til EØS-området

       Det følger av forordning (EØF) nr. 1408/71 artikkel 73 at kontantstøtte, i egenskap av familieytelse, utbetales for barn som er bosatt i utlandet, dersom forsørgeren (en av foreldrene) enten arbeider i Norge, på norsk skip, eller er omfattet av norsk lovgivning mens han arbeider i utlandet.

       Det er mulig å innforhandle unntak fra eksport av visse ytelser som er omfattet av forordning (EØF) nr. 1408/71 , jf. artikkel 10 a. Imidlertid har det erfaringsmessig vist seg vanskelig å oppnå eksportunntak for familieytelser. Utfallet av slike forhandlinger er derfor uvisst.

       Dersom det lykkes å få innforhandlet et unntak fra eksportregelen vil dette imidlertid føre til at Norge er forpliktet til å utbetale kontantstøtte til alle EØS-borgere bosatt i Norge, selv om de ikke er omfattet av norsk lovgivning etter bestemmelsene i forordning (EØF) nr. 1408/71 eller regnes som bosatt i Norge etter nasjonal lovgivning. Dette innebærer for eksempel at bestemmelsen i forslagets § 4 om unntak for visse grupper tjenestemenn må fravikes når det gjelder borgere fra EØS-land.