Innstilling fra næringskomiteen om lov om endringer i lov av 21. desember 1979 nr. 77 om jordskifte o.a. (jordskifteloven).

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 13 (1998-99)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 5 (1998-99).
  • Dato: 19.11.1998
  • Utgiver: Næringskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget.

Sammendrag

Landbruksdepartementet foreslår endringer av jordskiftelovens § 74. Denne bestemmelsen fastsetter hvilke gebyrer m.v. som skal betales for saker etter jordskifteloven. Forslaget om endringer er et ledd i arbeidet med å styrke aktiviteten ved jordskifterettene.

En foreslår å innføre det samme prinsipp som i rettsgebyrloven, der rekvirenten av en sak plikter å dekke alle utgifter til bl.a. sakkyndige og særlige undersøkelser. Forutsetningen er at vedkommende sideutgift er en nødvendig utgift som det offentlige pådras når et rettergangsskritt utføres. Jordskifteloven § 74 inneholder ingen uttrykkelige bestemmelser om sideutgifter.

Departementet foreslår også at prinsippet om forskuddsvis dekning av sideutgifter innføres i jordskifteloven § 74 slik at det skjer en harmonisering av regelverket mellom jordskifteretten og de ordinære domstoler på dette området.

I proposisjonen foreslås det videre en endring av gjeldende partsgebyr og grenselengdegebyr i jordskifte, rettsutgreiing og grensegangssaker.

De økonomiske konsekvenser av lovforslaget er beregnet til en inntektsøkning på ca. 6 mill. kroner, hvorav gebyr utgjør ca. 3,5 mill. kroner. De økonomiske virkninger er allerede tatt inn i St.prp. nr. 1 (1998-99) kap. 4145.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, har merket seg endringene i jordskifterettens arbeid og den økte aktivitet dette vil føre med seg. Videre har komiteen merket seg at arbeidet med blant annet ekspropriasjon, vernejordskifte og det forhold at det offentlige kan rekvirere jordskifte i reguleringssaker vil medføre en ny situasjon for jordskifteretten.

Komiteen har merket seg at departementet ønsker å harmonisere regelverket mellom jordskifteretten og de øvrige domstoler i forhold til dekning av sideutgifter og bruken av gebyrer. Komiteen har i denne forbindelse merket seg de økonomiske konsekvenser av endringene som foreslås i Ot.prp. nr. 5 (1998-99).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og vil råde Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i lov av 21. desember 1979 nr. 77 om jordskifte o.a.

I.

§ 61 andre ledd skal lyde:

Dom etter § 17 og rettsfastsettande vedtak etter § 17a kan ankast til lagmannsretten. Rettsforlik kan ankast til lagmannsretten i samsvar med § 286 andre ledd i lov 13. august 1915 nr 6 om rettergangsmåten for tvistemål. Vedtak etter § 87 første punktum i saker etter § 6 første til tredje ledd kan ankast til lagmannsretten når det gjeld rettsbruk og sakshandsaming. Det same gjeld for vedtak etter § 62 femte og sjette ledd i saker der jordskifteretten held skjønn etter § 6 første til tredje ledd. I saker som nemnt i § 6 første til fjerde ledd, kan rettsbruken, sakshandsaminga og erstatningsutmålinga ankast til lagmannsretten. For øvrig kan jordskifterettens avgjerder i saker som nemnt i § 6 første til fjerde ledd, berre påkjærast etter tredje ledd.

§ 61 tredje ledd bokstav d skal lyde:

Avgjerd om gebyr og sideutgifter etter § 74.

§ 62 femte ledd skal lyde:

Når jordskifteretten finn det tenleg, kan vedtak om fremme av jordskifte, jfr. § 14 første ledd andre punktum, stillast til påanking til jordskifteoverretten straks.

§ 74 første ledd skal lyde:

For jordskiftesak, grensegangssak og rettsutgreiingssak behandla ved jordskifterett skal ein betale 5 gonger rettsgebyret i registreringsgebyr og 1,5 gong rettsgebyret pr. part (partsgebyr). Ved grensemerking skal det betalast 2 gonger rettsgebyret pr. påbegynte 0,5 km (grenselengdegebyr).

§ 74 andre ledd nytt andre og tredje punktum skal lyde:

Når jordskifte vert krevd med heimel i § 5 femte ledd og jordskifteretten held skjønnet i medhald av § 6, skal sideutgiftene betalast forskottsvis av den som har krevd skjønnet. Kan utgiftene ikkje fastsetjast på førehand, skal det betalast så store forskott som vedkomande jordskiftedommar meiner er tilstrekkelege.

§ 74 nytt åttande ledd skal lyde:

Jordskifteretten kan endre dei samla gebyrkostnadene dersom arbeidstida i saka avvik nemnande frå det vanlege.

§ 91 første ledd første punktum skal lyde:

Avgjerd tatt ved offentleg jordskifte og rettsutgreiing og i grensegangssak er tvangsgrunnlag.

§ 91 første ledd andre punktum skal lyde:

Når avgjerda er endeleg, kan ho settast i verk etter reglane om fullføring av dom.

II.

Loven trer i kraft frå den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i næringskomiteen, den 19. november1998.

Odd Roger Enoksen, Modulf Aukan, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.