15. Presisering av kravet om forutgående medlemskap for etterlattepensjon og barnepensjon - folketrygdloven §§ 17-3 og 18-2

15.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven §§ 17-3 og 18-2 gis pensjon til gjenlevende ektefelle eller barn bare dersom avdøde var medlem av folketrygden eller hadde pensjon fra folketrygden i de siste tre årene fram til dødsfallet. Etter en utvidende tolkning av de aktuelle bestemmelsene i folketrygdloven blir i praksis også tidsrom med andre norske pensjoner likestilt med perioder med pensjon fra folketrygden.

Det framholdes at den utvidende tolkningen av folketrygdloven §§ 17-3 og 18-2 gjelder et svært beskjedent antall saker per år (fem til syv saker). Departementet finner det likevel hensiktsmessig at tolkningen kommer til uttrykk i lovteksten og foreslår at de to paragrafene gis et nytt siste ledd om at tidsrom med avtalefestet pensjon med statstilskott skal være likestilt med tidsrom med pensjon fra folketrygden. Det samme foreslås for tidsrom med pensjon fra en lovfestet pensjonsordning som er tilpasset folketrygden, ved at det ikke gis ordinær pensjon til gjenlevende ektefelle eller barn.

Endringene foreslås å tre i kraft straks. Det uttales at de er i samsvar med tolkningen av bestemmelsene i praksis og derfor ikke vil ha administrative eller økonomiske konsekvenser.

15.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til departementets begrunnelse og støtter det fremlagte forslag.