14. Klargjøring av arbeidsgivers plikt til å yte sykepenger etter at streik eller lockout er avsluttet - folketrygdloven § 8-31

14.1 Sammendrag

Folketrygdloven § 8-31 regulerer arbeidstakers rett til sykepenger under streik og lockout. Til en arbeidstaker som er erklært arbeidsufør av lege før en arbeidsstans på grunn av streik eller lockout, ytes det sykepenger fra trygden under arbeidsstansen, se første ledd. Arbeidsgiverens plikt til å yte sykepenger opphører under arbeidsstansen. Det blir uttalt at det i tilfeller hvor arbeidsstansen har inntruffet i løpet av arbeidsgiverperioden, har oppstått spørsmål om hvorvidt arbeidsgiverperioden fortsetter å løpe under arbeidsstansen til tross for at arbeidsgiver ikke plikter å yte sykepenger.

Departementet finner det ikke rimelig at arbeidsgiverperioden skal løpe i en periode hvor arbeidsgiveren er fritatt for plikten til å betale sykepenger, og trygden yter sykepenger til arbeidstakeren. På bakgrunn av at det har vært tvil om fortolkningen, foreslås det at reglene presiseres i § 8-31 første ledd.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks. Endringen er i samsvar med tidligere regler, og har derfor ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

14.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til departementets begrunnelse og støtter det fremlagte forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at det ikke er behov for å fremme forslag om endringer i forhold til det som er tilfelle per i dag, og vil stemme mot forslaget til endring av folketrygdloven § 8-31.