Sammendrag

Stortingsrepresentantene Torbjørn Andersen, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm har den 10. juni 1998 fremsatt følgende forslag:

«I.

I lov av 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) gjøres følgende endring:

§ 6 første ledd bokstav e skal lyde:

  • e) når han leder eller har ledende stilling i, eller er medlem av styret eller bedriftsforsamling for, et selskap som er part i saken, eller en forening, sparebank eller stiftelse som er part i saken.

II.

Loven trer i kraft straks.»

I begrunnelsen for forslaget vises det til forvaltningsloven §6 første ledd bokstav e) slik den i dag lyder:

«En offentlig tjenestemann er ugild til å tilrettelegge grunnlaget for en avgjørelse eller til å treffe avgjørelser i en forvaltningssak

  • e) når han leder eller har ledende stilling i, eller er medlem av styret eller bedriftsforsamling for, et selskap som er part i saken og ikke helt ut eies av stat eller kommune, eller en forening, sparebank eller stiftelse som er part i saken.»

I takt med økningen i antall heleide kommunale aksjeselskaper er det reist spørsmål knyttet til habiliteten til offentlige tjenestemenn eller kommunestyre/fylkestingsrepresentanter som sitter i slike selskapers styrende organer. I slike tilfeller sitter de aktuelle representanter «på begge sider av bordet» når det gjelder kommunale avgjørelser knyttet til selskapene. Dette vil etter forslagsstillernes mening være uheldig, f.eks. i en konkurransesituasjon mellom et kommunalt AS og et privat AS. Folks tillit til politikerne er også en viktig grunn til å la inhabilitetsreglene gjelde her.

Det foreslås derfor at reservasjonen «og ikke helt ut eies av stat eller kommune» fjernes fra § 6 første ledd bokstav e i forvaltningsloven.

Forslaget har vært forelagt justisministeren som har avgitt uttalelse i brev til komiteen av 27. oktober 1998, jf. vedlegg.