Komiteens merknader

Komiteen viser til St.prp. nr. 41 (1997-98) og Innst. S. nr. 181 (1997-98) som danner grunnlag for foreliggende proposisjon.

Komiteen viser til at foreliggende lovforslag utgjør en nødvendig lovregulering av standarder ved overføring av fjernsynssignaler som en følge av Norges tilslutning til EØS-avtalen og ønsket om å fremme overgangen til avanserte fjernsynsstjenester.

Komiteen har merket seg at flere av høringsinstansene har pekt på at deler av loven ikke er oppdatert i forhold til den teknologiske utvikling. Komiteen har på den andre side merket seg at departementet er oppmerksom på at det raskt kan oppstå behov for å vurdere og gjennomgå loven når Konvergensutvalgets utredning foreligger.

Komiteen innser behovet for å vedta denne loven nå, men vil sterkt understreke at departementet følger opp med nødvendige tilpasninger og eventuelle lovendringer i takt med den tekniske utvikling.

Komiteen har merket seg at det er uenighet mellom departementet og de fleste høringsinstanser i synet på hvor mange aktive tilkoblinger et kabelnett må ha for å bli omfattet av loven. Departementet foreslår at kabelnett med over 10 000 aktive tilkoblinger skal omfattes av loven. En rekke høringsinstanser (NRK, TV2, Post- og teletilsynet, Telenor og Norsk Kabel-TV Forbund) ønsker å sette grensen lavere. 1 000 aktive tilkoblinger synes å være en grense som mange samler seg om.

Komiteen har som utgangspunkt at den nye teknologien som loven omtaler skal gjøres tilgjengelig for flest mulig TV-seere. Komiteen har merket seg at departementet foreslår at Kongen i forskrift kan fastsette en lavere grense og gjøre unntak for kravet om egen hovedsentral.

Komiteen understreker at denne loven skal fremme overgangen til avanserte fjernsynstjenester. Det er derfor uheldig dersom et stort antall seere ikke blir omfattet av loven og dermed ikke får tilgang til disse tjenestene, derfor fremstår kravet om 10 000 aktive tilkoblinger som for høyt. Komiteen er derfor opptatt av at departementet aktivt følger utviklingen, og at Kongen i forskrift kan fastsette lavere grenser når det er hensiktsmessig. Det er også aktuelt å omfatte store kabelselskaper, som i tillegg eier nett med mindre enn 10 000 aktive tilkoblinger, i loven.

Komiteen har merket seg at departementet ikke i dag anser det nødvendig å innføre sanksjoner, begrunnelsen for dette er at regelverket vil berøre et begrenset antall aktører i et oversiktlig marked. Komiteen slutter seg til dette, men vil understreke behovet for å følge utviklingen nøye og eventuelt ta dette opp til ny vurdering i forbindelse med departementets gjennomgang av loven i oppfølgingen av Konvergensutvalgets utredning, slik departementet selv påpeker.