1. Sammendrag

Departementet legger fram forslag til en egen lov om teknisk fagskole. Teknisk fagskole er i dag ikke et lovfestet opplæringstilbud, men det inngår likevel i fylkeskommunenes samlede tilbud om videregående opplæring og omfattes av departementets omfangsforskrift. Bakgrunnen for lovforslaget er at Stortinget 15. juni 1998 vedtok å be «Regjeringen fremlegge forslag til midlertidig lov om teknisk fagskole med sikte på å bevare kontinuitet og kvalitet i den praktisk/tekniske mellomutdannelse i påvente av en avklaring av dette skoleslags status og økonomiske grunnlag».

Et offentlig utvalg utreder behovet for og skal foreslå eventuell lovtilknytning for ulike typer opplæringstilbud som i dag verken kan defineres som videregående opplæring eller høyere utdanning. Departementet vil foreslå å endre eller oppheve den nye loven når utvalget har avgitt innstilling 1. mars 2000. Det vil i tilfelle bli foreslått en varig lovplassering av teknisk fagskole.

Departementet vurderer det slik at behovet for teknisk utdanning i mellomskiktet er økende som følge av Reform 94. Det er en viktig konkurransefaktor for bedriftene å drive systematisk kompetanseoppbygging av bl.a. ledende driftspersonell og mellomledere i ulike bransjer innenfor håndverk, industri og byggevirksomhet. Det er også stort behov for opplæring i ledelse og yrkespedagogikk for mellomledere og for videreutdanning av teknikere som skal kommunisere med ulike yrkesgrupper, også over landegrensene.

Departementet har i utkastet til ny lov tatt inn bestemmelsene i lov om videregående opplæring så langt de passer. Målgruppen for teknisk fagskole er angitt i formålsparagrafen og omfatter ikke bare mellomledere, men også ledere, f.eks. kaptein og maskinsjef. Det lovfestes også at teknisk fagskole skal være et etter- og videreutdanningstilbud som skal gi fagarbeidere og voksne mulighet til faglig fordypning, kompetanse for videre utdanning og lederopplæring.

Lovutkastet angir fylkeskommunens plikt til å planlegge og gi tilbud om teknisk fagskole. Departementet kan fastsette omfanget av tilbudet. Lovhjemmelen til å gi forskrifter om inntak åpner bl.a. for regler om realkompetanse og om at søkere fra hele landet kan tas opp.

De tekniske fagskolene finansieres i dag av fylkeskommunen innenfor rammene av omfangsforskriften for videregående opplæring. I påvente av en endelig avklaring av skoleslagets status og økonomiske grunnlag, foreslår departementet at dagens finansieringsordning videreføres. Det skal være et skoleutvalg ved hver skole med representanter for de ansatte og fylkeskommunen, samt to studenter valgt av studentrådet. Lovutkastet sikrer at representanter for studentrådet deltar i styret, selv om fylkeskommunen oppnevner et annet styre.

Departementet foreslår at loven straks trer i kraft.