20. Ny lovhjemmel for manntallsføring av fiskere - lov AV 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere

20.1 Sammendrag

Fiskermanntallet føres på grunnlag av opplysninger om privatpersoners tilknytning til fiske og fangst slik at det kreves en viss inntekt og aktivitet i slik næringsvirksomhet for å være registrert.

Det framholdes at manntallet har en vesentlig funksjon i forhold til sosiale særordninger for fiskere, herunder pensjonstrygden for fiskere, og det foreslås derfor at manntallet hjemles i denne loven.

Opplysninger fra bl.a. trygde-, lignings-, sosial-, landbruks- og skolekontorene om inntektsforhold og om andre forhold av betydning for føring av manntallet, er en forutsetning for å avgjøre om en person har tilstrekkelig tilknytning til fiske- eller fangstvirksomhet og således kan føres opp i manntallet. En finner det derfor nødvendig å gjeninnføre tidligere hjemmel for å pålegge kommunal og annen offentlig myndighet, uten særskilt godtgjøring og uten hinder av taushetsplikt, å gi manntallsfører de opplysninger som trengs for å føre manntallet.

Det understrekes at forslaget om å innarbeide bestemmelsen om manntallet i lov om pensjonstrygd for fiskere ikke innebærer noen realitetsendringer, men at det kun er en omhjemling av rent teknisk karakter. Departementet foreslår at hjemmelen tas inn i lov om pensjonstrygd for fiskere § 4, og at henvisningen til den nye hjemmelen tas inn i § 1. Videre foreslås endring av henvisningene i folketrygdloven § 8-45 om sykepenger og § 13-17 om yrkesskadedekning til den nye hjemmelen.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks. Det uttales at endringen er en videreføring av eksisterende ordning, og at den således ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Komiteen har ingen merknader til det fremlagte forslag.