21. Endring i straffeloven - forholdet til lov om forbud mot kjønnslemlestelse

21.1 Sammendrag

For å vedta forbud mot at noen tar med barn til land hvor omskjæring er utbredt og får utført inngrepet der, foreslår departementet å endre straffeloven § 12 nr. 3 bokstav a, slik at denne loven får anvendelse også på handlinger foretatt i utlandet av norsk statsborger eller noen i Norge hjemmehørende person.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks. Det uttales at lovendringsforslaget ikke går særlig lenger enn dagens straffelovgivning, og at det er en presisering som er ment å dekke eventuelle tvilsomme grensespørsmål. Det uttales videre at forslaget dessuten er av formell karakter, da det ble fjernet fra loven ved en feiltagelse. Departementet regner derfor ikke med at lovendringsforslaget vil medføre nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for domstolen, påtalemyndigheten eller fengselsmyndighetene.

21.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at endringene er en oppfølging av Ot.prp. nr. 50 (1994-1995) og en korrigering av en feil som oppsto i forbindelse med en tidligere behandling av endringer i straffeloven § 3.

Komiteen viser til at det i forbindelse med den tidligere behandling var forslag til lov om kjønnslemlestelse på bred høring og realiteten i lovforslaget har tidligere fått tilslutning gjennom behandling i Stortinget. Komiteen slutter seg til departementets forslag.