5. «Gavepensjon» fra arbeidsgiver skal regnes som inntekt ved inntektsprøving av forsørgingstillegg - folketrygdloven § 3-26

5.1 Sammendrag

En alderspensjonist eller uførepensjonist som forsørger ektefelle og/eller barn, kan få forsørgingstillegg fra folketrygden i form av ektefelletillegg og barnetillegg. Det samme gjelder for personer som mottar attføringspenger eller rehabiliteringspenger. Til avtalefestet pensjon kan det gis ektefelletillegg, men ikke barnetillegg.

Forsørgingstilleggene reduseres med 50 pst. av inntekt over et fribeløp etter bestemmelser i folketrygdloven § 3-26.

Etter departementets oppfatning er det ikke tvil om at gavepensjoner etter gjeldende rett står i samme stilling som andre pensjoner. Departementet foreslår likevel at lovteksten i folketrygdloven § 3-26 blir klargjort slik at det ikke lenger er tvil om at gavepensjoner skal være med i grunnlaget for inntektsprøving av forsørgingstillegg.

Det foreslås at lovendringen trer i kraft straks. Det uttales at lovendringen er en presisering av gjeldende rett og at den derfor ikke har administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at det er reist spørsmål om gavepensjon fra arbeidsgiver skal medregnes i inntektsgrunnlaget ved inntektsprøving av forsørgingstillegg fra folketrygden.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, deler departementets oppfatning om at gavepensjoner også etter gjeldende rett står i samme stilling som andre pensjoner. Men for at det ikke lenger skal være noen tvil, gir flertallet sin tilslutning til at dette blir klargjort i lovteksten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er ikke enige i at en gavepensjon fra arbeidsgiver skal tas med i inntektsgrunnlaget for inntektsprøving av forsørgingstillegget.

Disse medlemmer viser til Dokument nr. 8:16 (1991-1992) der stortingsrepresentant Inger-Marie Ytterhorn fremmet forslag om å at pensjonsforsikringer skulle holdes utenfor ved beregning av inntektsgrunnlaget for inntektsprøving av forsørgingstillegget. Disse medlemmer er av den oppfatning at gavepensjon fra arbeidsgiver tilsvarer pensjonsforsikringer, slik de er omtalt i Dokument nr. 8:16 (1991-1992), og vil på denne bakgrunn ikke støtte forslaget om at gavepensjon skal tas med i inntektsgrunnlaget ved inntektsprøving av forsørgingstillegget.