Sammendrag fra St.prp. nr. 1 (1999-2000) Skatte-, avgifts- og tollvedtak

Etter gjeldende regler gis skattyter fradrag for reise mellom hjem og arbeidssted (arbeidsreise) med den del av samlet beregnet reisebeløp som overstiger 7 000 kroner i løpet av inntektsåret. Det foreslås at denne nedre beløpsgrensen økes til 8 500 kroner. Både administrative grunner og provenyhensyn tilsier en begrensning i antall personer som kan kreve reisefradrag. Det er også mest rimelig at fradrag først gis når reiseutgiftene blir av en viss størrelse.

Det vises til forslag til endring i skatteloven av 1999 § 6-44 første ledd. Omleggingen til et reiseavstandsfradrag i stedet for et reisekostnadsfradrag fra 1999 er innarbeidet i forslaget, som vil gjelde fra inntektsåret 2000.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Tverrpolitisk Folkevalgte viser til omleggingen av fradraget for reise mellom hjem og arbeid som fant sted i fjor. Det har vist seg at pendlere uten alternativt kollektivtilbud har kommet ugunstig ut av omleggingen og fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomgå situasjonen for pendlere der det ikke eksisterer alternativt kollektivtilbud, med sikte på en mer rettferdig ordning.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner det ikke særlig godt begrunnet at nettopp pendlerne skal måtte betale ytterligere til fellesskapet ved å øke reiseutgiftene som ikke kan trekkes fra på inntekten med kr 1 500.

Disse medlemmer har merket seg at utvalget som har vurdert overgang til flatere skatt har tatt til orde for å heve bunnbeløpet til kr 15 000. Heving av bunnbeløpet henger fra utvalgets side uløselig sammen med nettopp overgangen til flatere skatt. Regjeringen for sin del har ikke fremmet forslag til skattevedtak for 2000 som minner det spor om flatere skatt. Regjeringspartienes avtale med Arbeiderpartiet medfører snarere skjerpet progresjon.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«I lov av 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt gjøres følgende endring:

§ 6-44 første ledd skal lyde:

Det gis fradrag for reise mellom hjem og arbeidssted og besøksreiser etter § 6 etter forskrift fastsatt av departementet med utgangspunkt i reiseavstand og reisehyppighet. Fradraget er begrenset til den del av beløpet som overstiger 7 000 kroner.»