Vedlegg: Brev fra Kulturdepartementet til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 13. desember 1999

Ot.prp. nr. 2 (1999-2000) om kringkasting

Vi viser til brev av 13. desember 1999 fra Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen med følgende spørsmål:

«Komiteen har mottatt brev med innspill fra NFF og NSF. Hva er departementets kommentar på disse innspill? Brevene følger vedlagt.»

Svar:

Kulturdepartementet skal innledningsvis påpeke at det i proposisjonen foreslås en lovhjemmel til å fastsette lister over viktige arrangementer. I proposisjonen pkt. 4.4 er det redegjort nærmere for hvorfor departementet mener det bør fastsettes en norsk liste. Som det fremgår av proposisjonen, vil den endelige listen bli fastsatt etter en ytterligere høring av et utkast til forskrifter. Disse forskriftene vil bli gitt med hjemmel i den lov som er foreslått i proposisjonen.

Generelt kan vi opplyse at direktivet ikke regulerer prisspørsmål. Det er redegjort nærmere for dette i pkt. 4.4.5 i proposisjonen, jf. s. 24 første spalte, hvor departementet bl.a. legger til grunn at markedsprisen for tilsvarende sendinger bør legges til grunn for overdragelse av rettigheter til fjernsynsvisning. Det kan derfor ikke i utgangspunktet legges til grunn at prisnivået for fjernsynsrettigheter vil bli lavere som følge av en norsk liste. I proposisjonen pkt. 4.4.9, s. 25-26 er det redegjort nærmere for hvordan uenighet om prisspørsmål skal løses.

Med hensyn til de to brev komiteen har oversendt, regner departementet med at den nærmere gjennomgang av de arrangementer som er trukket frem, derfor vil bli foretatt i forskriftsarbeidet.

Departementet vil imidlertid fremheve det som fremgår av proposisjonens pkt. 4.4.5, nemlig at de aktuelle begivenhetene må være av vesentlig samfunnsmessig betydning i alle medlemsstatene, i et bestemt medlemsland eller i en viktig del av et bestemt medlemsland. Det er derfor lite trolig at skiarrangementer av den art som Norges Skiforbund opplyser å ha rettighetene til, vil tilfredsstille de vilkår som følger av direktivet. I proposisjonen er det nevnt at aktuelle skiarrangementer på en norsk liste vil være VM på ski (alpint, nordiske grener samt skiskyting), jf. proposisjonen s. 22, første spalte.

Med hensyn til brevet fra Norges Fotballforbund, viser departementet til proposisjonen pkt. 4.4.2 og 4.4.3, s. 21-22, hvor det opplyses at det kun vil være aktuelt å operere med større, internasjonale fotballarrangementer på en norsk liste, som f.eks. VM og EM, herunder er det også antydet kvalifiseringskamper hvor norske lag deltar. Det er da disse kampene som må tilbys NRK1 eller TV2. Pris og øvrige vilkår vil måtte fastsettes slik det er redegjort for i proposisjonen, jf. ovenfor.

På bakgrunn av ovennevnte, kan departementet ikke se at de økonomiske konsekvenser for forbundene vil være som anført i brevene til komiteen.