6. Fullmakt for Rikstrygdeverket til å delegere myndighet til å begjære påtale på statens vegne - folketrygdloven § 25-12 og kontantstøtteloven § 23

6.1 Sammendrag

Departementet foreslår at Rikstrygdeverket gis fullmakt til å delegere sin myndighet til å begjære påtale ved brudd på straffebestemmelsene i folketrygdloven § 25-12 og kontantstøtteloven § 23. Hensikten er at fylkestrygdekontorene skal kunne gis slik myndighet i saker om tilbakekreving av trygdeytelser. Derved sikres en raskere avgjørelse av påtalespørsmålet i disse sakene. Det samme gjelder i forbindelse med tilbakekreving av feil utbetalt barnetrygd og kontantstøtte.

Endringene foreslås å tre i kraft straks. Det uttales at endringene ikke vil ha økonomiske konsekvenser. Videre uttales at en delegering av ansvaret vil frigjøre arbeidskapasitet i Rikstrygdeverket som skal brukes til å kvalitetssikre ytre etats arbeid med straffesakene.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til bestemmelsene om tilbakekreving etter feilaktig utbetalte trygdeytelser. Trygdekontoret er i dag delegert vedtaksmyndighet i saker om feilutbetaling med fylkestrygdekontoret som klageinstans. Spørsmålet om anmeldelse til påtalemyndigheten vurderes av Rikstrygdeverket.

Komiteen har merket seg at fordelene ved delegering av ansvaret for påtale i straffesaker til fylkestrygdekontorene og Folketrygdkontoret for utenlandssaker er at det vil bli kortere behandlingstid, og det vil bli frigjort arbeidskapasitet i Rikstrygdeverket. Komiteen slutter seg til at Rikstrygdeverket gis fullmakt til å delegere sin myndighet til å begjære påtale ved brudd på straffebestemmelsene til fylkestrygdekontorene og Folketrygdkontoret for utenlandssaker. Komiteen er enig i at dette er en naturlig og rasjonell oppgaveplassering.