7. Innføring av generell forsøkshjemmel i folketrygdloven - folketrygdloven § 25-13

7.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 25-13 kan departementet samtykke i at det gjøres avvik fra loven i forbindelse med visse typer forsøksvirksomhet. Det framholdes at det er lite hensiktsmessig å måtte endre loven hver gang det oppstår behov for å gjennomføre en forsøksordning. Departementet foreslår derfor at det tas inn en generell forsøkshjemmel i loven.

Det foreslås at endringen trer i kraft straks. Det uttales at endringen ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det er lite hensiktsmessig å måtte endre loven hver gang det oppstår behov for å gjennomføre en forsøksordning.

Flertallet støtter forslaget om en generell forsøkshjemmel i loven. Departementet gis hjemmel til å gi forskrifter om forsøksvirksomhet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er av den oppfatning at større og mer omfattende forsøksvirksomhet også innenfor dette feltet bør forelegges Stortinget for godkjenning. Disse medlemmer vil derfor gå imot en generell forsøkshjemmel i loven, og vil stemme imot den foreslåtte endring av § 25-13.