8. Trygdetid og poengår ved beregningen av etterlattepensjon - folketrygdloven §§ 3-7 og 3-23

8.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 3-7 skal trygdetiden som er lagt til grunn for beregningen av en uførepensjon, legges til grunn som trygdetid også for en eventuell etterlattepensjon når uførepensjonisten dør. Tilsvarende skal etter loven § 3-23 en tilleggspensjonen for en etterlatt fastsettes på grunnlag av den tilleggspensjon som avdøde mottok ved dødsfallet.

Dersom uførepensjonisten har fått sin trygdetid redusert på grunn av utenlandsopphold etter bestemmelsene i loven § 3-6, har man i praksis anvendt bestemmelsene slik at trygdetiden blir fastsatt på nytt, og Rikstrygdeverket har bedt om at loven presiseres i tråd med praksis.

Departementet er enig med Rikstrygdeverket i at lovbestemmelsene bør presiseres slik at de også gjenspeiler praksis for beregning av etterlattepensjon i tilfellene der uførepensjonisten ved dødsfallet hadde redusert pensjon i medhold av § 3-6 tredje ledd. Det foreslås derfor at loven § 3-7 første ledd suppleres med direkte bestemmelse om at trygdetiden skal fastsettes på nytt dersom avdøde var uførepensjonist med pensjon fastsatt etter § 3-6 tredje ledd. Det uttales at denne omregningen regelmessig, men ikke alltid, vil føre til en høyere trygdetid, men at det ikke vil dreie seg om store justeringer.

Det foreslås videre at § 3-23 første ledd bokstav b suppleres, slik at omregning av den tilleggspensjon som avdøde oppebar, skal foretas dersom dette vil være til gunst for gjenlevende. I andre tilfelle skal hovedregelen etter loven gjelde.

Endringene i §§ 3-7 og 3-23 foreslås å tre i kraft straks. Det uttales at de foreslåtte endringene er i samsvar med praksis siden 1991, og at de derfor ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til en praksis fra 1991 for beregning av etterlattepensjon i tilfellene der uførepensjonisten ved dødsfallet hadde redusert pensjon på grunn av utenlandsopphold. For etterlatte har opptjeningstiden i praksis blitt beregnet for tiden mellom 16 år og dødsfallet.

Komiteen er enig i at bestemmelsene i folketrygdloven presiseres, slik at det kommer klart fram at trygdetiden for etterlattepensjon kan fastsettes på nytt.

Komiteen ser også det som naturlig at tilleggspensjonen oppjusteres tilsvarende.