Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i kontantstøtteloven og lov om barnetrygd

Dette dokument

Til Odelstinget

1. Innledning og bakgrunn

Sammendrag

Barne- og familiedepartementet legger i denne proposisjonen fram forslag til endringer i

  • lov 26. juni 1998 nr. 41 om kontantstøtte til småbarnsforeldre (kontantstøtteloven) og

  • lov 24. oktober 1946 nr. 2 om barnetrygd.

I forslaget til Revidert nasjonalbudsjett 2000 foreslår Regjeringen innsparinger på kap. 844 Kontantstøtte og kap. 845 Barnetrygd. Barne- og familiedepartementet legger fram forslag til de nødvendige lovendringer som følge av forslagene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Steinar Bastesen, viser til merknader i de følgende avsnitt.

2. Endringer i kontantstøtteloven - forkortestøtteperioden for kontantstøtte fra 1. juli 2000

Sammendrag

Kontantstøtte innvilges med virkning fra og med kalendermåneden etter at barnet er fylt 1 år, til og med den kalendermåneden barnet fyller 3 år.

Det foreslås at kontantstøtteloven § 8 første ledd endres slik at kontantstøtten utbetales til og med kalendermåneden før barnet fyller 3 år.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til sine respektive merknader i Innst. S. nr. 220 (1999-2000) avsnitt 10.1 og går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til sine respektive merknader i Innst. S. nr. 220 (1999-2000) avsnitt 10.1 og slutter seg til Regjeringens forslag.

3. Endringer i lov om barnetrygd - forkorte stønadsperioden for barnetrygd fra 1. juli 2000

Sammendrag

Barnetrygd ytes med virkning fra og med kalendermåneden etter at barnet blir født, til og med den kalendermåneden barnet fyller 18 år.

Det foreslås at stønadsperioden forkortes med 1 måned i forhold til dagens regler. Dette slik at barnetrygden utbetales til og med kalendermåneden før barnet fyller 18 år.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre viser til sine respektive merknader i Innst. S. nr. 220 (1999-2000) avsnitt 10.1 og slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og representanten Steinar Bastesen støtter ikke Regjeringens forslag om å redusere stønadsperioden for ytelse av barnetrygd med en måned slik at barnetrygd ikke lenger skal ytes til og med den måneden barnet fyller 18 år, men til og med måneden før fylte 18 år. Disse medlemmer viser til at barnetrygd opp til 18 år ble vedtatt innført ved behandlingen av statsbudsjettet for 2000 og at utvidelsen trådte i kraft fra 1. mai 2000. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn stemme mot Regjeringens forslag til endring av lov om barnetrygd § 3 tredje ledd.

4. Økonomiske og administrative konsekvenser

Sammendrag

I Revidert nasjonalbudsjett er det beregnet at helårsvirkningen av en forkorting av støtteperioden for kontantstøtte vil utgjøre en innsparing på om lag 80 mill. kroner. Samlet innsparing i 2000 blir da om lag 40 mill. kroner.

Innsparingen ved å forkorte stønadsperioden for barnetrygd er i Revidert nasjonalbudsjett beregnet til om lag 50 mill. kroner per år. Innsparingen i 2000 vil da bli om lag 25 mill. kroner.

Den praktiske gjennomføringen av endringene i regelverket vil skje i regi av Rikstrygdeverket. Trygdeetaten vil sende ut informasjonsbrev til mottakere av barnetrygd og kontantstøtte som blir berørt av endringene i inneværende år (ytelser som skal opphøre 1. januar 2001 eller tidligere). Endringene vil i tillegg bli kunngjort i en fellesannonse om endringer i trygdeordninger fra 1. juli 2000. Barne- og familiedepartementet vil i samarbeid med Statens informasjonstjeneste annonsere endringene.

Trygdeetaten har anslått kostnadene i forbindelse med gjennomføringen av regelendringene til i underkant av 800 000 kroner. Utgiftene dekkes innenfor trygdeetatens ramme.

Komiteens merknader

Komiteen viser til sine respektive merknader under avsnitt 2 og 3.

5. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

I lov 26. juni 1998 nr. 41 om kontantstøtte til småbarnsforeldre (kontantstøtteloven) gjøres følgende endring:

§ 8 første ledd skal lyde:

Kontantstøtte ytes fra og med kalendermåneden etter at rett til kontantstøtte inntrer, til og med den kalendermåned rett til kontantstøtte faller bort. Kontantstøtte ytes likevel ikke lenger enn til og med kalendermåneden før barnet fyller 3 år.

6. Komiteens tilråding

Komiteen viser til det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring i lov om barnetrygd

I

I lov 24. oktober 1946 nr. 2 om barnetrygd gjøres følgende endring:

§ 3 tredje ledd skal lyde:

Trygden løper til og med kalendermåneden før barnet fyller 18 år, eller den kalendermåned det inngås ekteskap eller partnerskap, jf. § 1 tredje ledd. Når retten til trygd faller bort tidligere, fordi barnet dør eller av andre grunner, løper trygden til og med den kalendermåned da retten opphører.

II

Loven trer i kraft 1. juli 2000.

Oslo, i finanskomiteen, den 9. juni 2000

Dag Terje Andersen Signe Øye Siv Jensen
leder ordfører sekretær