2. Bakgrunnen for lovforslagene

Ved Stortingets vedtak 3. desember 1998 ble regjeringen bedt om å «utrede økt bruk av varetekt overfor gjengangerforbrytere, og effektivisering av prosessen med de som blir tatt på fersk gjerning». Videre har riksadvokaten foreslått å endre straffeprosessloven § 172 om såkalt rettshåndhevelsesarrest.

I et høringsnotat tok departementet opp de spørsmål om økt bruk av varetekt som justiskomiteen og riksadvokaten har reist og enkelte andre sider ved reglene om varetekt.

Norske regler om varetekt og praktiseringen av reglene har også vært kritisert av internasjonale kontrollorganer, bl.a. den europeiske torturovervåkingskomité (CPT) og FNs torturkomité.

Spørsmålet om hvordan man kan redusere varetektstidens lengde og bruken av restriksjoner henger nøye sammen med spørsmålet om hvilke tiltak som bør settes i verk for å få til en hurtigere straffesaksavvikling. Disse spørsmålene ble ikke tatt opp i høringsnotatet fordi departementet ville vente med en vurdering til de to arbeidsgruppene som har utredet tiltak for hurtigere straffesaksavvikling, hadde avsluttet sitt arbeid. Arbeidsgruppene har nå avgitt sine rapporter, og de foreslår en rekke tiltak for å redusere saksbehandlingstiden i straffesaker.