1.1 Innledning til proposisjonen

Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til enkelte endringer i petroleumsskatteloven. Forslagene bygger på Petroleumsskatteutvalgets innstilling (NOU 2000:18), høringsuttalelsene til denne, samt merknader til brev av 6. april 2001 fra Finansdepartementet med forslag til mulige endringer i petroleumsskattesystemet.

Det er Regjeringens mål å forvalte petroleumsressursene slik at de gir høyest mulig verdiskaping og bidrar til å sikre velferd og sysselsetting. Konsesjonspolitikken, skattleggingen av petroleumssektoren og statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) er viktige virkemidler i den samlede forvaltningen av petroleumsressursene. Petroleumssektoren bidrar til store inntekter for staten, og investeringene i petroleumsvirksomheten er svært høye og gir betydelige ringvirkninger til fastlandsøkonomien. Det er derfor viktig at skattesystemet for denne sektoren er godt utformet.

Regjeringen legger stor vekt på å trekke inn en stor del av overskuddet på sokkelen til fellesskapet. Det er flere grunner til dette. For det første skyldes det at den ekstraordinære avkastningen i petroleumssektoren skriver seg fra ressurser som tilhører det norske samfunnet. Det er ikke rimelig at denne avkastningen skal tilfalle selskapene, herunder utenlandske selskaper og eiere. For det andre kan en stor del av den ekstraordinære avkastningen i prinsippet trekkes inn uten å gi effektivitetstap i økonomien og kan derved gi grunnlag for et lavere nivå på øvrige, vridende skatter. En tredje grunn er at med internasjonale kapitalmarkeder og mobile skattegrunnlag må en større del av skattebyrden bæres av de mer immobile faktorene hvorav naturressurser utgjør en helt immobil del.

Gjennom skattesystemet og SDØE vil Regjeringen sikre at en stor andel av inntektene fra petroleumsvirksomheten tilfaller fellesskapet. Den foreslåtte restruktureringen av SDØE innebærer at skattesystemet i framtiden vil bli et viktigere instrument enn tidligere for å hente inn den ekstraordinære avkastningen i utvinningsvirksomheten.

1.2 Sammendrag

I avsnitt 1.2 i proposisjonen gis en kort oppsummering av de forslagene som fremmes.