Kulturminner

Regjeringen foreslår at forskrift om kulturminner på Svalbard innpasses i lovens kap. V, slik at forvaltningen av natur- og kulturmiljø lettere kan ses i sammenheng. Det foreslås imidlertid noen materielle og en del lovtekniske endringer i forhold til gjeldende kulturminneforskrift.

Det foreslås en hjemmel for å verne hele eller deler av bosettinger yngre enn 1945 som et kulturmiljøområde etter en kulturhistorisk verdivurdering av Riksantikvaren. Når en virksomhet eller bosetting planlegges nedlagt, foreslår Regjeringen at det skal legges frem en plan for nedleggelsen for Sysselmannen.

Komiteens merknader

Komiteen støtter at forskrift om kulturminner på Svalbard innpasses i lovens kap. V, slik at forvaltningen av natur- og kulturmiljø lettere kan ses i sammenheng.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, støtter at det innføres en hjemmel for å verne hele eller deler av bosettinger yngre enn 1945 som et kulturmiljøområde etter en kulturhistorisk verdivurdering av Riksantikvaren.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at Regjeringens forslag til kulturminnevern er for omfattende. Etter disse medlemmers syn bør vern heller gå på enkeltobjekter istedenfor tidsepoker, det er ikke nødvendig å frede alle tegn på menneskelig aktivitet fra før 1945. Disse medlemmer er også av den oppfatning at det vil være av liten interesse å verne alle slakteplasser og de benrester som er på disse.