Planlegging i bosettingene

Forskrift om arealplanlegging i bosettingene på Svalbard (areaplanforskriften) er med enkelte endringer tatt inn i lovens kap. VI.

I forbindelse med innføring av lokaldemokrati i Longyearbyen foreslås det å åpne for overføring av planansvaret og godkjenning av planer til et folkevalgt organ gjennom miljøvernloven. Lovforslaget inneholder bestemmelser for å videreføre dagens sy­stem med grunneieren som planansvarlig og Sysselmannen som godkjenningsmyndighet, og et system hvor et lokalt folkevalgt organ kan bli planansvarlig og godkjennelsesmyndighet. Lovforslaget forutsetter at forvaltningsloven, offentlighetsloven og andre alminnelige forvaltningsrettslige regler vil gjelde for slike organer og deres administrasjon. Sysselmannen vil være klageinstans for vedtak truffet av et folkevalgt organ.

Regjeringen foreslår at melding om tiltak som er i samsvar med godkjent plan, skal sendes til den planansvarlige og Sysselmannen, eller den departementet bestemmer. Dersom virksomheten er i strid med planen, kan den ikke settes i gang uten at det blir laget en ny plan. Sysselmannen vil ikke ha plikt til å realitetsbehandle slike saker.

Innenfor planområdene skal terrenginngrep, for eksempel bygninger, være i samsvar med arealplanene, slik det er i dag. Dersom virksomheten er i samsvar med arealplanen, er utgangspunktet at det ikke vil være nødvendig med tillatelse. Men loven inneholder en ny regel om krav til tillatelse for virksomhet som kan medføre forurensning ut over de tillatte grensene i arealplanen, dersom virksomheten kan få betydning for naturmiljøet utenfor planområdet eller dersom den kan ha betydelig og langvarig virkning for miljøet.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, støtter at det i forbindelse med innføring av lokaldemokrati i Longyearbyen, foreslås å åpne for overføring av planansvaret og godkjenning av planer til et folkevalgt organ gjennom miljøvernloven. Flertallet støtter at Sysselmannen vil være klageinstans for vedtak truffet av et folkevalgt organ.

Flertallet har for øvrig ingen flere merknader og støtter Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at planansvaret inntil videre bør ligge hos Sysselmannen.