8. Lovtekniske justeringer og presiseringer i lov 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere

8.1 Sammendrag

8.1.1 Lovteknisk justering i § 1 som følge av fastlegeordningen

Lov om pensjonsordning for sykepleiere § 1 omhandler hvem som skal være medlemmer i pensjonsordningen. I andre ledd bokstav c framgår det at ansatte ved allmennpraktiserende lege med avtale om driftstilskudd fra kommune omfattes av pensjonsordningen.

Fastlegeordningen ble innført 1. juni 2001. En fastlege er en allmennpraktiserende lege som har inngått avtale med kommunen om å delta i fastlegeordningen. Ved innføringen av fastlegeordningen opphørte dagens ordning med kommunale avtaler om driftstilskudd.

Departementet foreslår derfor å endre ordlyden i § 1 andre ledd bokstav c slik at "avtale med driftstilskudd fra kommunen" erstattes med "med fastlegeavtale".

Departementet foreslår at endringen som ikke har økonomiske eller administrative konsekvenser, trer i kraft straks.

8.1.2 Presisering i lovens § 3

Lov om pensjonsordning for sykepleiere § 3 gjelder unntak fra medlemskap i pensjonsordningen, og i første ledd bokstav står det at "sykepleier som er i deltidsarbeid og oppebærer mindre enn halvdelen av den for stillingen fastsatte lønn eller har en arbeidstid på mindre enn 14 timer i uken", er unntatt fra medlemskap.

Det framholdes at ut fra ordlyden kunne det være naturlig å holde en sykepleier med 40 pst. stilling utenfor ordningen selv om arbeidstiden er på over 14 timer per uke, men at dette ikke har vært meningen, og bestemmelsen har heller aldri blitt praksisert slik.

Departementet foreslår på denne bakgrunn å endre ordlyden slik at "eller" erstattes med "og", og videre foreslås det å fjerne "er i deltidsarbeid" med begrunnelsen at denne presiseringen er overflødig. Departementet presiserer at lovendringen er i samsvar med gjeldende praksis, og at den følgelig ikke innebærer noen utvidelse av personkretsen i ordningen.

Departementet foreslår at endringen som ikke har økonomiske eller administrative konsekvenser, trer i kraft straks.

8.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til det ovenstående og slutter seg til departementets forslag.