1. Hovedinnholdet i proposisjonen

Proposisjonen inneholder lovforslag som gjennomfører FN-konvensjonen 9. desember 1999 om bekjempelse av finansiering av terrorisme (terrorfinansieringskonvensjonen) og FNs sikkerhetsråds resolusjon 1373 i norsk rett.

Departementet foreslår et nytt straffebud i straffeloven § 147 a, som uttrykkelig retter seg mot terrorhandlinger. Etter forslaget anses bestemte særlig grove straffbare handlinger som terrorhandlinger, dersom de utføres med et særlig forsett. Departementet følger ikke opp forslaget i høringsbrevet om en generell kriminalisering av planlegging og forberedelse av terrorhandlinger, men foreslår i stedet at det gjøres straffbart å inngå forbund (avtale) om å begå slike handlinger.

Departementet foreslår også et nytt straffebud i straffeloven § 147 b rettet mot finansiering av terrorisme.

Det tredje lovtiltaket er båndlegging av verdier som har tilknytning til terrorvirksomhet. Forslaget innebærer at påtalemyndigheten på nærmere vilkår kan frata siktede rådigheten over formuesgoder.

Departementet foreslår også å endre straffeloven § 104 a, slik at den rammer rekruttering av medlemmer til slike organisasjoner som bestemmelsen omfatter.

Videre foreslås nye utvisningsbestemmelser i utlendingsloven som rammer utlending som har overtrådt de nye bestemmelsene i straffeloven §§ 147 a eller 147 b, eller gir trygt tilholdssted til noen som har begått slike lovbrudd når han er klar over forholdet.

Departementet har vurdert om det er behov for å tillate bruk av flere ekstraordinære etterforskningsmetoder ved overtredelse av straffeloven kapittel 8 og 9 om bl.a. rikets selvstendighet og sikkerhet, men har i lys av høringsinstansenes merknader kommet til at spørsmålet bør vurderes som ledd i oppfølgingen av flere utvalgsarbeider på området.