14. Forslag om at vedtekt etter § 3 skal bli gyldig uten departementets stadfestelse

14.1 Sammendrag

Det foreslås en endring av § 4 som medfører at det ikke lenger vil være krav om departementets stadfestelse av kommunale vedtekter etter § 3. Forslaget innebærer at kommunene selv kan fastsette lokale vedtekter med bindende virkning. Kravet om at vedtektene må fastsettes av kommunestyret selv, uten adgang til delegasjon, forslås ikke endret. Det foreslås imidlertid enkelte innskrenkninger i adgangen til å gi lokale vedtekter.

14.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at det etter plan- og bygningsloven § 4 er krav om at kommunale vedtekter må stadfestes av departementet for å være gyldige. Kommunenes rett til å utarbeide og vedta egne lokale vedtekter innenfor lovens virkeområde har lange tradisjoner i Norsk byggelovgivning.

Komiteen mener denne retten til å utforme lokale vedtekter representerer en nyttig delegering av myndighet fra staten til det lokale forvaltningsnivå. Lokale vedtekter kan kun gis av kommunestyret selv og gir muligheter for lokale supplement og tilpasninger til sentral lovgivning.

Komiteen har ingen innvendinger mot departementets forslag om at vedtekter etter § 3 skal bli gyldige uten departementets stadfestelse. Når det gjelder eventuell lovlighetskontroll og rettssikkerhet knyttet til slik delegering av avgjørelsesmyndighet, er det grunn til å minne om at etter gjeldende kommunelov kan 3 eller flere kommunestyrerepresentanter fremme lovlighetsklage til fylkesammen på ethvert kommunalt vedtak, også kommunale vedtekter.