4.1 Forslag om tidsfrist for sektormyndighet

4.1.1 Sammendrag

I saker der bygningsmyndighetene har en koordineringsplikt overfor sektormyndigheter etter § 95 nr. 2 annet ledd, foreslår departementet at det innføres en tidsfrist på fire uker for andre myndigheter som skal gi tillatelse eller samtykke eller avgi uttalelse etter sektorlov. Det foreslås en adgang for disse til å anmode om fristutsettelse i særlige tilfeller før 4-ukersfristen går ut. Denne ordningen er ment å avhjelpe situasjoner der sektormyndigheten for eksempel er avhengig av befaring på barmark for å kunne behandle saken forsvarlig etter sitt regelverk.

I tilfeller der andre myndigheter skal avgi uttalelse etter sin sektorlov og fristen oversittes, foreslås at bygningsmyndighetene likevel kan avgjøre saken uten å ta hensyn til uttalelse som eventuelt innkommer senere. Der det imidlertid er av avgjørende betydning for saken, og den heller ikke kan anses tilstrekkelig opplyst etter forvaltningsloven § 17 uten en slik uttalelse, skal bygningsmyndighetene fortsatt kunne gi rammetillatelse med forbehold om at igangsettingstillatelse ikke vil bli gitt før forholdet til andre myndigheter er avklart. Det foreslås ikke innskrenkninger i sektormyndighetenes (fylkeskommunen og statlige organs) adgang etter § 15 til å påklage vedtak i saker der fristen er oversittet.

4.1.2 Komiteens merknader

Komiteen mener det er viktig å oppnå en mest mulig rasjonell saksbehandling av byggesaker uten at det oppstår unødvendige forsinkelser i behandlingssystemet. I de tilfeller bygningsmyndighetene må innhente uttalelse fra andre sektormyndigheter i en byggesak, er det viktig at dette ikke skal virke unødvendig forsinkende på saksbehandlingen. Komiteen ser det derfor som viktig at det innføres tidsfrister også overfor andre sektormyndigheter.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, støtter Regjeringens forslag om en frist på 4 uker for sektormyndigheters rett til å uttale seg. Det vises til at bygningsmyndighetene også vil ha anledning til å gi rammetillatelse med forbehold om andre myndigheters godkjennelse, slik at fristlengdens betydning reduseres noe.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener en frist på 3 uker normalt bør være tilstrekkelig for å komme med uttalelse. I særlige tilfeller bør det allikevel være rom for å overskride 3-ukersfristen.

Disse medlemmer foreslår:

"§ 95 nr. 2 annet ledd tredje punktum skal lyde:

Andre myndigheter må innen 3 uker fra oversendelse fatte avgjørelse eller avgi uttalelse."

4.2 Om hvem som skal ha rett til å innhente tillatelser og uttalelser fra sektor­myndigheter

4.2.1 Sammendrag

I høringsnotatet som ligger til grunn for denne proposisjonen, fremmet departementet forslag om at det som hovedregel skulle overlates til tiltakshaver eller ansvarlig søker å innhente tillatelse eller uttalelse fra andre myndigheter etter bestemmelsen i § 95 nr. 2 annet ledd. Det ble også foreslått at kommunen skulle kunne pålegge ansvarlig søker å innhente uttalelse fra fylkeskommunen eller statlig sektormyndighet i dispensasjonssaker etter § 7. Høringsuttalelsene var så vidt negative til forslaget at departementet har valgt ikke å fremme dette lovforslaget i proposisjonen. I stedet ønsker en å opprettholde dagens ordning hvor tiltakshaver/ansvarlig søker på frivillig grunnlag kan forelegge byggesaken for andre myndigheter. Det vil bli vurdert om deres rett til slik foreleggelse skal presiseres i forskrift.

4.2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at departementet i høringsnotatet fremmet forslag om at tiltakshaver eller ansvarlig søker skulle kunne pålegges ansvaret for å innhente uttalelse fra sektormyndighet når det er nødvendig etter § 95 nr. 2 andre ledd.

Komiteen er fornøyd med at departementet velger å ikke fremme dette forslaget og er enig i at dagens ordning som er basert på frivillighet når det gjelder tiltakshavers/søkers rett til å forelegge en byggesak for annen myndighet, opprettholdes.