5. Dekning av lese- og sekretærhjelp til dagliglivets gjøremål for blinde og svaksynte - folketrygdloven § 10-7 første ledd bokstav e

5.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 10-7 første ledd bokstav e kan blinde og svaksynte få tilskott til lese- og sekretærhjelp for å gjennomføre utdanning, opplæring eller arbeidstrening, for å fungere i høvelig arbeid og for å kunne delta i organisasjonsvirksomhet, politisk eller sosialt arbeid.

Det framholdes at blinde og svaksynte som ikke har data eller andre skrivehjelpemidler, kan ha behov for lese- og sekretærhjelp til dagliglivets gjøremål, for eksempel lesing av brev/dokumenter og skrivearbeid. Det foreslås at blinde og svaksynte som ikke bruker slike hjelpemidler, kan få tilskudd til inntil 20 timer lese- og sekretærhjelp per år for å kunne fungere i dagliglivet. Begrensningen til 20 timer per år foreslås tatt inn i forskrift.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2003.

Forslaget er beregnet å ville medføre utgifter på ca. 5 mill. kroner per år.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen deler Regjeringens vurdering av behovet for å styrke tilbudet til blinde og svaksynte som ikke er i stand til å benytte data eller andre skrivehjelpemidler. Dette vil gjøre dagliglivet lettere for blinde og svaksynte. Komiteen viser til at Norges Blindeforbund har pekt på dette ved flere anledninger, og slutter seg til forslaget.

Komiteen vil vise til sosialministerens svar av 18. november 2002 på spørsmål fra representanten Britt Hildeng. Der redegjør sosialministeren for at ordningen vil kunne gi en person som er blind eller svaksynt opptil 80 timer lese- og sekretærhjelp per måned gjennom en kombinasjon av ordningene. Komiteen støtter at det i forskriften blir presisert at begrensingen for antall timer på henholdsvis 20 og 30 timer per måned kun gjelder i forhold til det enkelte formål og ikke i sum.