2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybe­vig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, ser betydningen av også å tilpasse aksjelovgivningen til de behov som gjør seg gjeldende i internasjonale sammenhenger. Komiteen støtter at det bør gis mulighet for konsernkontoordninger, og at et eventuelt ansvar for at norsk lov følges legges på styrene i de norske selskapene.

Komiteen ser behovet for forenklinger der det skal foretas fusjon mellom morselskap og heleid datterselskap. Komiteen mener den foreslåtte forenkling også ivaretar behovet aksjonærene har for å kunne vurdere de relevante forhold i forbindelse med fusjonen.

Komiteen støtter Regjeringens forslag til presisering av at aksjer kan pantsettes der annet ikke er fastsatt i selskapets vedtekter. Komiteen har merket seg Norges Fondsmeglerforbunds uttalelse der det vises til at det å kunne vedtektsfeste panteforbud vil kunne være uhensiktsmessig for børsnoterte selskaper. Komiteen mener en slik vedtektsklausul vil være synbar for alle interesserte parter. På den bakgrunn ønsker komiteen å åpne for at panteforbud kan vedtektsfestes også for allmennaksjeselskaper. I den utstrekning dette skaper problemer for omsetningen av enkelte selskapers aksjer, kan dette eventuelt bli et spørsmål i forbindelse med børsforskriften.