2. Forlengelse av perioden som det kan ytes rehabiliteringspenger med en uføregrad lavere enn 50 prosent - folketrygdloven § 10-12 fjerde ledd

2.1 Sammendrag

Gjeldende rett innebærer at en person som har mottatt sykepenger i ett år og fortsatt er arbeidsufør, på visse vilkår har rett til rehabiliteringspenger. Ett vilkår er at arbeidsevnen er nedsatt med minst halvparten på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom, skade eller lyte. Personer som ikke har rett til sykepenger, får også rett til rehabiliteringspenger dersom de har vært sammenhengende minst 50 prosent arbeidsuføre på grunn av sykdom i 52 uker.

Sykepenger har alltid kunnet graderes helt ned til 20 prosent. Siden 1993 kan også rehabiliteringspenger i sluttfasen på visse vilkår graderes ned til 20 prosent i inntil tre måneder med mulighet til forlengelse i ytterligere tre måneder.

Departementet ser behovet for en viss utvidelse av gjeldende ordning, men mener at det på det nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å foreslå endringer i de generelle inngangsvilkårene for rehabiliteringspenger om nedsatt arbeidsevne med minst 50 prosent.

Det uttales at perioden på maksimalt 6 måneder på slutten av et rehabiliteringsforløp der en person gradvis kan øke arbeidsinnsatsen opp mot 80 prosent i enkelte tilfeller har vist seg å være for kort. For å kunne gradvis øke arbeidsinnsatsen over en lengre periode og dermed gjøre veien tilbake til arbeidslivet lettere, foreslår departementet at perioden utvides fra 6 til 12 måneder.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. juli 2003 og gis anvendelse også for løpende tilfeller.

Forslaget vil dels føre til merutgifter og dels til innsparinger. Netto merutgift antas å utgjøre maksimalt 1 mill. kroner på årsbasis. Forslaget har ikke administrative konsekvenser av betydning.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hildeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Per Steinar Osmundnes, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, støtter at perioden det skal kunne ytes rehabiliteringspenger til personer med en uføregrad lavere enn 50 prosent i rehabiliteringens sluttfase, økes fra dagens tre måneder til seks måneder, med mulighet for forlengelse i ytterligere seks måneder. Komiteen er enig i departementets begrunnelse om at dette vil kunne lette veien tilbake til arbeidslivet for den sykemeldte.