7. Lovteknisk presisering av begrepet forventet arbeids­inntekt for gjenlevende ektefelle - folketrygdloven § 17-8

7.1 Sammendrag

Etter gjeldende rett reduseres pensjon og overgangsstønad hvis den faktiske eller forventede arbeidsinntekten er høyere enn halvparten av grunnbeløpet. Ytelsen blir da redusert med 40 prosent av den overskytende inntekt. Selv om den gjenlevende ikke har arbeidsinntekt, kan det fastsettes en forventet arbeidsinntekt. Det forventes at etterlatte under 55 år skaffer seg en arbeidsinntekt på to ganger grunnbeløpet på årsbasis. Det uttales at forventet inntekt kan settes høyere enn to ganger grunnbeløpet dersom det er grunn til det, men at ordlyden isolert sett kan gi inntrykk av at den forventede inntekten skal begrenses til to ganger grunnbeløpet.

Departementet forslår at det presiseres i folketrygdloven § 17-8 andre ledd at forventet inntekt minst skal utgjøre to ganger grunnbeløpet slik at det vil gå klart fram at forventet inntekt også kan settes til et høyere beløp.

Endringen som foreslås å tre i kraft straks, har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.2 Komiteens merknader

Komiteen oppfatter at presiseringen ikke medfører et endret materielt innhold i loven, men kun en presisering for å unngå misforståelser som kan utledes av dagens lovtekst, og støtter på dette grunnlag departementets forslag til endring.