Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endringar i lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna og lov 12. juni 1981 nr. 64 om tilskott til livssynssamfunn

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 24 (2003-2004)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 9 (2003-2004)
  • Dato: 25.11.2003
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Kultur- og kirkedepartementet foreslår en likelydende tilføyelse til lov om trossamfunn og lov om tilskudd til livssynssamfunn. Endringen går ut på at tros- og livssynssamfunn skal ha plikt til å sende inn oversikter over medlemmenes fødselsnummer, dvs. de medlemmene det søkes statlig eller kommunalt tilskudd for. Det er fullt mulig å være medlem uten å opplyse om fødselsnummer, men det vil da ikke bli gitt tilskudd for vedkommende.

Personopplysningene vil bli behandlet i samsvar med Datatilsynets krav. Fødselsnummer vil bli kontrollert mot andre trossamfunn, Folkeregisteret og Den norske kirkes medlemsregister. Numrene slettes fysisk når den årlige kontrollen er gjennomført. Oversiktene vil ikke bli gjort tilgjengelige for Statistisk sentralbyrå.

Departementet mener endringen vil styrke personvernet, ettersom medlemsoversikter ikke lenger blir sendt til kommunene. Det blir også enklere for kommunene å administrere tilskuddsordningen.Tilskuddet utbetales på grunnlag av en oversikt fra departementet over antallet medlemmer i de aktuelle tros- og livssynssamfunnene i kommunen.

Departementet anslår etableringskostnadene til ca. kr 700 000 og de årlige driftsutgiftene til ca. kr 300 000.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Ine Marie Eriksen, Jan Olav Olsen, Raymond Robertsen og Søren Fredrik Voie, fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Eva M. Nielsen og Karita Bekkemellem Orheim, fra Fremskrittspartiet, Ursula Evje og Arne Sortevik, fra Sosialistisk Venstreparti, Lena Jensen og lederen Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Arne Lyngstad og Elsa Skarbøvik, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, fra Venstre, Trine Skei Grande, og representanten Jan Simonsen, viser til proposisjonen og er enig med departementet når det foreslår et nytt regelverk for å kontrollere utbetaling av tilskudd til tros- og livssynssamfunn.

Komiteen understreker behovet for å etablere gode rutiner for behandling av søknader. Disse må inneholde bestemmelser om kontroll og frister for sletting av personopplysninger. Komiteen mener en behandling av søknadene hos fylkesmannen etter det nye regelverket vil gi et bedre personvern gjennom bl.a. sletting av opplysninger, enn ved dagens regler.

Komiteens tilråding

Komiteen viser for øvrig til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringar i lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna og lov 12. juni 1981 nr. 64 om tilskott til livssynssamfunn

I

I lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna skal ny § 19b lyde:

Departementet kan gjeva føresegner om plikt til å opplysa om fødselsnummer for kvar einskild medlem og organisasjonsnummer for trudomssamfunnet til bruk i saker om tilskot etter §§ 19 og 19 a. Desse opplysningane kan jamførast med opplysningar frå Det sentrale folkeregisteret, andre trudoms- og livssynssamfunn og medlemsregisteret til Den norske kyrkja så langt dette er teneleg for å kontrollera at vilkåra for tilskot er oppfylde.

Lov 16. juni 1989 nr. 54 om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå § 2-2 gjeld ikkje for opplysningar som er gjevne etter føresegner med heimel i første leddet.

II

I lov 12. juni 1981 nr. 64 om tilskott til livssynssamfunn skal § 5 nytt tredje og fjerde ledd lyde:

Departementet kan gjeva føresegner om plikt til å opplysa om fødselsnummer for kvar einskild medlem og organisasjonsnummer for livssynssamfunnet til bruk i saker om tilskot etter første ledd. Desse opplysningane kan jamførast med opplysningar frå Det sentrale folkeregisteret, andre trudoms- og livssynssamfunn og medlemsregisteret til Den norske kyrkja så langt dette er teneleg for å kontrollera at vilkåra for tilskot er oppfylde.

Lov 16. juni 1989 nr. 54 om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå § 2-2 gjeld ikkje for opplysningar som er gjevne etter føresegner med heimel i tredje leddet.

III

Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 25. november 2003

Rolf Reikvam Arne Lyngstad
leder ordfører