12. Krav til ankemotpartens oversendelsesbrev - trygderetts­loven § 13 første ledd

12.1 Sammendrag

Trygderettsloven stiller ingen krav til innhold i og utforming av oversendelsesbrevet som den ankendes motpart har plikt til å sende Trygderetten i ved ankesaker, men Rikstrygdeverket og Aetat har utarbeidet rundskriv med retningslinjer for dette.

Trygderettens erfaring er at oversendelsesbrevene i flere tilfeller ikke fyller rundskrivenes krav, og etter Trygderettens oppfatning bør det vurderes å angi kravene til et oversendelsesbrev direkte i trygderettsloven § 13.

Departementet foreslår at trygderettsloven § 13 første ledd suppleres med en bestemmelse som angir kravene til et oversendelsesbrev i loven. I tråd med retningslinjene utarbeidet av Rikstrygdeverket og Aetat skal oversendelsesbrevet etter forslaget inneholde en saksfremstilling med beskrivelse av de opplysninger ankemotparten bygger på, den ankende parts anførsler, ankemotpartens anførsler, ankemotpartens begrunnelse for vedtaket og merknader til den ankende parts anførsler og ankemotpartens påstand.

Lovfestingen av kravene til et oversendelsesbrev til Trygderetten foreslås å tre i kraft fra 1. januar 2004. Ettersom forslaget er i tråd med Rikstrygdeverkets retningslinjer, har det i utgangspunktet ikke administrative eller økonomiske konsekvenser. Ut fra Trygderettens opplysninger må det imidlertid regnes med at noen fylkestrygdekontorer vil måtte bruke økte ressurser på utformingen av oversendelsesbrevene. Endringen vil innebære klare fordeler for ankebehandlingen i Trygderetten.

12.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til det som står ovenfor, og slutter seg til forslaget idet komiteen anser at forslaget styrker åpenheten i saksbehandlingen og den enkeltes rettssikkerhet.